Павло Гриб перебуває в тяжкому стані / фото Facebook

Український в'язень Кремля Павло Гриб перебуває в тяжкому стані.

Як йдеться в сюжеті ТСН, 20-річний Павло, якого півтора року тому викрали на території Білорусі спецслужби Росії, практично втратив зір. Із дитинства має дуже тяжку хронічну хворобу, яку не можна лікувати в тюрмі.

Читайте такожПриїзд українського лікаря до Гриба не вплинув на умови його утримання в російському СІЗО - батько

Російська уповноважена з прав людини Тетяна Москалькова каже, що про тяжкий стан в'язня знає, і просить додатково його обстежити. Утім провідати Гриба в російській в'язниці досі не спромоглася. Натомість прилетіла до Києва побачитися з колишнім керівником агентства "РІА-Новості Україна". Кирила Вишинського звинувачують у державній зраді. Сьогодні його адвокати у Верховному суді просили звільнити Вишинського з-під варти, але засідання перенесли.

За її словами, вона зробила клопотання, у якому просить провести додаткове медичне обстеженні українця і надати йому необхідну допомогу.

Батько ув'язненого українця розповідає, що його Павло на одне око практично не бачить, а на друге - приблизно на 30%.

Довідка. Про затримання Гриба стало відомо 28 серпня 2017 року, коли про це заявив його батько. Він заявив, що 24 серпня 19-річний юнак поїхав до білоруського Гомеля на зустріч з дівчиною, Тетяною Єршовою, з якою познайомився і спілкувався тільки в соціальних мережах. Дівчина повинна була приїхати на зустріч з Росії. Павло Гриб переконаний у тому, що в червні-серпні від імені Єршової з ним спілкувалися російські силовики. 7 вересня стало відомо, що українця утримують у слідчому ізоляторі в Краснодарі. Російські слідчі звинувачують його в нібито підготовці теракту на шкільній лінійці в Сочі.

Читайте такожРосійський суд призначив дебати у справі Павла Гриба

7 листопада 2018 року Північно-Кавказький окружний військовий суд вкотре на 6 місяців продовжив термін тримання Гриба під вартою.

У Павла тяжке вроджене захворювання - портальна гіпертензія, йому необхідно щоденне специфічне лікування. Влада Росії відмовляється дозволити українським лікарям відвідування й огляд українця в СІЗО.

22 грудня адвокат Дубровіна повідомила, що у Павла погіршується стан здоров'я, хлопець практично осліп і став погано орієнтуватися, у нього погіршилася пам'ять.

29 січня 2019 року уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що Гриб перебуває на межі життя і смерті і потребує негайної операції на серці.