Батько хлопця додав, що є ризик виникнення внутрішньої кровотечі, яка може призвести до смерті / Ігор Гриб facebook

Ігор Гриб, батько незаконно засудженого українця Павла Гриба, наголошує, що його сину необхідна невідкладна операція, інакше є ризик виникнення внутрішньої кровотечі, яка призведе до смерті хлопця.

Читайте такожУкраїнського політв'язня Гриба засудили до 6 років позбавлення волі

Про це батько російського політв’язня заявив в ефірі телеканалу "Прямий". "Для Павла не суттєво, рік чи два. Якщо він залишиться там зараз і йому не зроблять операцію - він помре. Цинізм всієї ситуації в тому, що до російської сторони донесено суть ситуації з хворобою - смертельна небезпека. Що Павлу потрібна операція - донесено", - зазначив він.

Відео дня

За його словами, український професор приїздив і роз’яснив російським лікарям, правоохоронцям та іншим всю небезпеку відсутності необхідної допомоги. Він також додав, що Павло оголосив голодування для того, щоб йому надали хоча б мінімальну медичну допомогу.

"Синдром портальної гіпертензії - це невиліковна вроджена хвороба, яка у Павла з дитинства. Простими словами - це букет хвороб, зворотна вена, що подає кров, печінка, селезінка, шлунок… Коротше це букет", - сказав Гриб.

Він зазначив, що через цю хворобу Павло весь час потребує постійної медикаментозної підтримки, постійної жорсткої дієти, нормальних умов життя і на даний момент - операції, яку йому мали зробити ще в 2017 році перед викраденням.

Батько хлопця додав, що є ризик виникнення внутрішньої кровотечі, яка може призвести до смерті Павла.

"Коли до російської сторони це доносиш - вони слухають і нічого не роблять", - обурився Гриб.

Він також розповів, що на останнє судове засідання до Павла п’ять разів викликали швидку.

"Останнього разу, коли приїхала швидка, фельдшер сказав, що Павла необхідно госпіталізувати, але суд просто проігнорував це", - зауважив батько.

Він наголосив, що в Росії є фахівці, які могли б зробити Павлу необхідну операцію, але російська сторона глуха до благань родини хлопця.

Як повідомляв УНІАН, 22 березня Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив Гриба до шести років колонії загального режиму за звинуваченням у нібито "пособництві тероризму".

Після вироку Гриб оголосив голодування. Хлопець вимагає допустити до нього лікарів і уповноваженого з прав людини Людмилу Денісову.

У МЗС України заявили, що Гриб може не витримати етапування зі слідчого ізолятора до колонії. Міністр закордонних справ України Павло Клімкін закликав міжнародне співтовариство чинити тиск на РФ для звільнення Гриба.

Про затримання Гриба стало відомо 28 серпня 2017 року, коли про це заявив його батько Ігор Гриб, у той час член громадської ради Держприкордонслужби України.

За словами батька, 24 серпня 19-річний юнак поїхав до білоруського Гомеля на зустріч з Тетяною Єршовою, з якою познайомився і спілкувався тільки в соціальних мережах. Дівчина мала приїхати на зустріч з Росії. Пізніше стало відомо, що українець утримується в СІЗО в Краснодарі. Російські слідчі звинувачували його в нібито підготовці теракту на шкільній лінійці в Сочі.

У Павла тяжке вроджене захворювання - портальна гіпертензія, йому необхідно щоденне специфічне лікування. Влада Росії не допускає українських лікарів до Павла в СІЗО.

29 січня 2019 року Денісова заявила, що Гриб перебуває на межі життя і смерті і потребує негайної операції на серці.