Будівлю суду оточили російські силовики / Фото УНІАН

Підконтрольний Кремлю Київський райсуд Сімферополя до 15 травня заарештував 11 кримськотатарських активістів з числа затриманих російськими силовиками 27 березня за підозрою в причетності до діяльності забороненої в Росії організації «Хізб ут-Тахрір».

Про це проекту Радіо Свобода Крим.Реалії повідомив адвокат Едем Семедляєв.

Читайте такожУ Євросоюзі закликають РФ припинити тиск на кримських татар

Відео дня

«Засідання проходили в закритому режимі. Деякі судді примудрялися проводити слухання за п’ять хвилин. Їх не годували. Наскільки я знаю, родичам не дозволяли передати їжу, води тільки дали попити», – розповів Семедляєв.

Будівлю суду оточили російські силовики. Вони вимагали від людей, які прийшли підтримати затриманих, відійти від будівлі, попереджаючи про адміністративну відповідальність за «участь у несанкціонованих зборах».

Захисники заарештованих і засуджених у «справі Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою.

Як повідомляв УНІАН, 27 березня в окупованому Криму проводилися обшуки щонайменше у 25 будинках кримських татар, в тому числі активістів громадського об'єднання "Кримська солідарність". Окупанти затримали 20 осіб, затриманих вивезли в ФСБ в окупованому Сімферополі.

У прес-службі ФСБ РФ заявили, що обшуки проводились за місцем проживання нібито прихильників забороненої в Росії організації "Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі".

Проти затриманих порушено справи за ст. 205.5 Кримінального кодексу РФ (організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації).

Сьогодні, 28 березня, стало відомо, що в Ростові-на-Дону затримали ще трьох кримських татар, у будинках яких вчора проводили обшуки.

Підконтрольний Кремлю суд розглядає клопотання про запобіжний захід фігурантам другої сімферопольської "справи Хізб ут-Тахрір", на сьогодні відомо про винесення рішень про арешт 11 із затриманих кримських татар. Засідання проходять у закритому режимі.

Українські дипломати проводять зустрічі з міжнародними партнерами щодо нової хвилі переслідувань окупантами кримських татар.

Діяльність "Хізб ут-Тахрір" не заборонена в Україні.