false

День Ангела і Іменини Вадим святкує 22 квітня. Святий покровитель імені - преподобний мученик архімандрит Вадим Перський.

Хто такий преподобний мученик архімандрит Вадим Перський

Святий преподобномученик Вадим архімандрит народився в IV столітті в перському місті Віфлапате, походив з багатої і знатної сім'ї. В молодих роках він був просвічений християнським вченням. Святий роздав частину маєтку і пішов у пустелю, де на свої кошти заснував монастир. Для усамітненої молитви він ішов на гору і одного разу удостоївся бачити Славу Божу. У той час перський цар Сапор (310 - 381) почав переслідувати християн. Святого Вадима взяли разом з сімома учнями і щодня катували у в'язниці, домагаючись, щоб вони відреклися від Христа і вклонилися сонцю та вогню. Але преподобний Вадим і його учні твердо трималися християнської віри. Чотири місяці пробули сповідники у в'язниці. Все це час святий Вадим був духовним вождем і опорою для християн, які жили в Персії.

Відео дня
false

Один з наближених царя Сапора, Нірсан, який сповідав християнство і навіть переніс за це ув'язнення в темниці, не витримав випробування і відрікся від Христа. Він обіцяв виконати будь-яке веління царя. Сапор зажадав від Нірсана, щоб він власноручно відсік голову святому Вадиму. За це він обіцяв йому прощення і нагороду. Нірсан не зміг побороти в собі страх нових мук і погодився ступити на зрадницький шлях Іуди. Коли до нього привели святого Вадима, він узяв меч і попрямував до нього, але Нірсан раптом затремтів і ніби скам'янів. Святий Вадим сказав йому: "Невже твоя злоба, Нірсан, дійшла до того, що ти не тільки від Бога відрікся, але і рабів Його починаєш вбивати? Горе тобі, окаянний, що будеш робити в той день, коли станеш на Страшному суді дати відповідь Богові?! Я з радістю сконаю в муках за Христа, але не хотів би прийняти смерть від твоєї руки". Зачерствілий, Нірсан вдарив мечем. Але руки його тремтіли, і він не зміг відразу відсікти голову святому, так що вогнепоклонники стали називати його боягузом. Преподобномученик Вадим стояв нерухомо, переносячи страшні удари, поки вбивці не вдалося нарешті відрубати йому голову. Відплата за зречення не могла оминути нещасного: мучачись сумлінням, він покінчив із собою, кинувшись на меч. Після смерті царя Сапора 7 учнів преподобномученика Вадима вийшли з в'язниці.

Значення імені Вадима

Це ім'я є загадкою для дослідників. Деякі роблять його від авестийских коренів, зіставляючи з древньоарійским словом «вата» або «вайню», що означає «вітер» – символ перемоги. Інші дослідники вважають, що воно походить від слов'янського дієслова «вадити», що означає «сперечатися», «сіяти смуту», закриваючи очі на те, що в цьому випадку Вадим – єдине у своєму роді канонізоване ім'я-образу.

Ще одна версія заснована на тому, що це ім'я двокорневое: «вад» – має значення не сперечатися, а «тягти, приваблювати, кликати», а «іма», «імати» – означає «мати, мати». Отже, ім'я Вадим дослівно означає «привабливий, коханий». Православний іменинний календар дає ім'я Вадим наступне тлумачення: «баламут», «обвинувач» (з давньоруської мови).

Похідні форми від імені Вадим:

Вадик, Вадимка, Вадюля, Вадя, Вадюша

Фоносемантика: Слово Вадим справляє враження чогось доброго, величного, могутнього, радісного.

Талісман: Камінь

Колір: Лазуровий

Камінь: Лазурит

Знак зодіаку: Ім'я підійде Тельцю, Раку, Діві і Скорпіону.

Привітання з днем ангела Вадима у віршах і прозі

Не забувайте відзначати іменини Вадима і вітати Вадима з днем ангела.

Наш дорогий і вірний друг Вадим,

Тебе привітати в цей день хочемо,

Від усієї душі бажаємо ми тобі,

У всіх справах завжди бути на коні.

Ти любиш працю, прагнеш до мети,

До своєї професії - умілий,

Ти пробивайся далі вгору,

І принципів своїх тримайся.

Ти мети став досягай,

Мудрість життя осягай,

Нехай енергія твоя,

Не закінчиться ніколи.

***

Дорогий наш Вадік, вітаємо!

Нехай успіх супроводжує тобі.

Нехай здоров'я лише міцнішає,

Нехай буде спокійно на душі.

Нехай веселощі оточують,

Нехай збуваються мрії.

Дорогий наш Вадік, вітаємо!

Всіх на світі кращий ти.

***

Залишатися побажаю

Яскравим хлопцем і крутим.

Будь завжди в собі впевнений,

Темпераментний Вадим.

Добрих я бажаю друзів,

Світлої, райдужної долі,

Втілить мрії хай Небо

І почує всі благання.

Нехай любов тебе прикрасить,

Сили в житті хай дає,

Нехай в роботі, стосунках

Неодмінно пощастить.

***

Дорогий Вадим, я вітаю тебе з днем народження. Бажаю завжди залишатися володарем чарівної посмішки, світлого розуму, твердого характеру, відкритої душі, люблячого серця. Нехай твоя наполегливість призводить до перемоги, хай твоя завзятість забезпечує щастя.

***

Доблесного й відважного Вадима хочу сьогодні привітати від усієї душі. Бажаю найбільш щасливих і радісних подій у житті, гарних і добрих учинків, міцного здоров'я, великої удачі, щирого щастя і досягнення великих висот.

false
false
false