Виконавці вбивства Гандзюк пішли на угоду зі слідством / фото

У Генеральній прокуратурі підтверджують, що у справі про вбивство активістки Катерини Гандзюк змінили підозру ймовірним виконавцям нападу.

Про це розповів 24 квітня "Українській правді" речник Генеральної прокуратури Андрій Лисенко.

Читайте такожСуд відмовив у відстороненні Мангера від посади голови Херсонської облради

Відео дня

"Вони беззастережно визнали свою винуватість у вчиненні інкримінованих їм злочинів, надали правдиві, послідовні та повні покази про події, у тому числі й викривальні покази щодо своєї участі у злочині, а також участі у ньому інших осіб", – каже речник ГПУ.

За словами Лисенка, встановивши наявність достатніх доказів та підстав, згаданим співучасникам злочину було змінено раніше повідомлені підозри на ч.2 ст.28 (Вчинення злочину групою осіб за попередньою змовою) , ч.2 ст.121 КК України (Умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене способом, що має характер особливого мучення, або вчинене групою осіб, а також з метою залякування потерпілого або інших осіб, або вчинене на замовлення, або спричинило смерть потерпілого).

Читайте такожАдвоката родини Гандзюк видалили з судового процесу над Мангером

Санкція статті про завдання тяжких ушкоджень передбачає покарання від 7 до 10 років позбавлення волі.

На уточнююче запитання, чи були пред’явлені нові підозри після викривальних показів ймовірних виконавців речник ГПУ відповів, що іншою додатковою інформацією щодо цього кримінального провадження не володіє.

Довідка УНІАН. Громадська активістка Гандзюк померла у київській лікарні 4 листопада 2018 року. За три місяці до того в Херсоні невідомий хлюпнув їй в обличчя сірчаною кислотою, жінка отримала хімічні опіки більш як 30% тіла.

За підозрою в участі або співучасті в замаху на вбивство Гандзюк було затримано шістьох осіб. У серпні з-під варти звільнили одного з підозрюваних - Миколу Новікова - через відсутність в його діях складу злочину. Під вартою перебувають Торбін і Грабчук, іншим - Вишневському, Васяновичу і Горбунову суд обрав запобіжні заходи у вигляді цілодобових домашніх арештів. В організації вбивства підозрюють голову Херсонської облради Мангера.

Читайте такожЧиновник Херсонської ОДА просив "якось покарати Гандзюк" - підозрюваний у вбивстві (відео)

Крім того, за інформацією ЗМІ, гроші за напад на Гандзюк підозрюваному в замовленні злочину нібито передавав Ігор Павловський – на той час помічник народного депутата від «БПП» Миколи Паламарчука. Павловського за підозрою у співучасті у вбивстві Гандзюк було заарештовано 12 листопада 2018 року.

17 квітня 2019 року адвокат Павловського заявив, що його підзахисному змінили підозру зі статті (115) ККУ «співучасть у вбивстві» на м'якшу ст. 396 «приховування злочину», що передбачає значно менше покарання - до трьох років позбавлення волі, а також дозволяє адвокатам клопотати перед судом про пом’якшення запобіжного заходу.