Ілюстрація / REUTERS

Кількість політичних в'язнів в Росії перевищила 230. Це стало наслідком того, що влада країни на чолі з Володимиром Путіним впроваджують нові законодавчі акти, які покликані зробити потенційними об'єктами кримінального переслідування все нові сфери життя.

Читайте такожТяжкохворий політв'язень Бекіров заявивши про намір голодувати - адвокат

Такий висновок міститься в опублікованій у понеділок доповіді вашингтонської юридичної компанії Perseus Stategies, у створенні якого брала участь низка правозахисних організацій, включаючи російський Правозахисний центр "Меморіал", передає Радіо Свобода.

Відео дня

У доповіді йдеться, що жертвами переслідувань з боку влади РФ стають опозиційні політики та громадські активісти, представники релігійних та національних меншин, ЛГБТ-активісти, а також громадяни України та проукраїнські активісти.

У документі міститься заклик ввести всеосяжні санкції проти відповідальних за політичні переслідування в Росії, щоб "Кремль не відчував безкарності за свої дії".

Велику увагу в доповіді приділено прийнятим з 2012 року репресивним законам, що вводить або посилюють кримінальну або адміністративну відповідальність за порушення правил проведення масових акцій, "образу почуттів" віруючих, "пропаганду гомосексуалізму" неповнолітніх, публічні заклики до сепаратизму, заперечення ролі СРСР у Другій світовій війні. Згадуються і закони про "іноземних агентів" і "небажані організації".

Серед людей, згаданих у доповіді як політв'язні, особливу увагу приділено, зокрема, засудженому до довічного ув'язнення колишньому співробітнику ЮКОСа Олексію Пічугіну, українському режисеру Олегу Сенцову і активістці "Відкритої Росії" Анастасії Шевченко.

У списку людей, переслідуваних у Росії, на думку авторів доповіді, з політичних мотивів - 54 людини. Ще 182 людини - в списку переслідуваних за релігійними мотивами, йдеться, зокрема, про членів заборонених у Росії організацій "Хізб-ут-Тахрір" і "Свідки Єгови".