Філарет надіслав листи архієреям на бланку УПЦ КП, що спричинило хвилю занепокоєнь \ фото УНІАН

Божественну літургію і молебень до священномученика Макарія сьогодні разом з почесним патріархом Православної церкви України Філаретом у Володимирському соборі відслужили ще четверо архієреїв колишньої Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП).

Читайте такожФіларет допускає розкол в новоствореній ПЦУ

Як передає кореспондент УНІАН, про це журналістів біля Володимирського собору повідомив один протоієрей Олександр Шмуригін.

Відео дня

Він зазначив, що у божественній літургії взяли участь, крім патріарха Філарета, ще четверо архієреїв, а також священики.

“Це ті ж самі архієреї, які служили всенічне бдіння вчора, і про це є повідомлення на нашому сайті”, - сказав Шмуригін, відповідаючи на запитання, хто саме сьогодні з ієрархів служив літургію разом з патріархом Філаретом.

Також він додав, що сьогодні патріарх Філарет не планує спілкуватися з журналістами, однак пообіцяв, що найближчим часом скличе прес-конференцію у своїй резиденції на вулиці Пушкінській.

“Зустріч патріарха зі ЗМІ і відповіді на всі ваші запитання відбудуться зовсім незабаром, і впродовж сьогоднішнього дня ми вам про це повідомимо”, - сказав Шмуригін.

За інформацією ТСН.ua, нещодавно патріарх Філарет надіслав листи архієреям на бланку УПЦ КП, що спричинило хвилю занепокоєнь тим, що Томос, про який так довго домовлялись на найвищому державному рівні, може бути відкликаний вселенським патріархом Варфоломієм. Цю тезу підтвердив і предстоятель ПЦУ Епіфаній.

Разом з тим у Міністерстві культури запевнили, що УПЦ КП ліквідована 15 грудня 2018 року під час Об'єднавчого собору.

За даними журналістів, після сьогоднішньої літургії до священномученика Макарія у Володимирському соборі священики на чолі з патріархом Філаретом нібито мають обговорити зміну церковного статуту та відновлення УПЦ Київського патріархату.