В Україну прилетів літак з дітьми, яких незаконно віддали прийомним сім'ям. Їхніх батьків підозрюють у торгівлі дітьми.

Про це повідомили в прес-службі президента України.

Сьогодні вночі, 7 червня, 10 дітей сім'ї Сусляк повернулися в Україну. Поки їхні батьки перебувають під вартою, дідусь та бабуся будуть займатися їхнім вихованням. 

Дідусь дітей запевнив, що буде піклуватися про них, але маму замінити не зможе. Він вважає обвинувачення щодо матері своїх онуків безглуздим. 

Читайте такожГрузія погодилася повернути в Україну 10 дітей затриманої українки Сусляк - МЗС

"Це просто безглузде звинувачення. Я впевнений, я вірю, що правду буде знайдено. Ми віддамо дітям все, що зможемо віддати, але маму ми не замінимо", - сказав дідусь дітей.

Малечу супроводжував уповноважений Глави держави з прав дитини Микола Кулеба.

За його словами, діти тривалий час перебували у переїздах територією Грузії та Росії і їм необхідна тривала реабілітація. Попереду – вивчення подробиць цієї справи.

«Треба з’ясувати, за яких обставин вони перебували з мамою без належного супроводу. Тому що з Росії, де вони просили притулку, їх попросили поїхати», – зазначив уповноважений президента.

Микола Кулеба повідомив, що однією з основних перешкод для повернення дітей в Україну була підозра, що їхні батьки мають намір їх продати. Зокрема, правоохоронців насторожило те, що семеро з десяти дітей були народжені сурогатними матерями протягом одного року.

«Це треба перевірити на території України – яким чином усе відбувалося, за який кошт і так далі. Треба багато чого з’ясувати і на території України, і на території Грузії. Ми не знаємо, що відбувалося в Росії, там загинула одна дитина. Ні у грузинської, ні в української сторони немає можливості провести ексгумацію. Але батьки надали всі документи стосовно поховання цієї дитини», – сказав він.

Уповноважений з прав дитини наголосив, що у Грузії не очікували такого швидкого візиту делегації України.

«Генеральна прокуратура Грузії була здивована тим, що вона зненацька постала перед фактом, що дітей треба повернути в Україну. Але слід віддати належне – їм знадобилася всього доба, щоб ухвалити рішення. Нам одразу дали можливість спілкуватися з дітьми, й ми почали готуватися до від’їзду, встановлювати контакти. Я зустрічався з офісом омбудсмена, з представниками міністерства соціальної політики і охорони здоров’я», – зазначив він.

Микола Кулеба наголосив, що діти з родини Сусляків мають проживати з бабусями в одній сім’ї, щоб вони не почувалися розділеними.

«Наше завдання об’єднати їх у родині та надавати реабілітацію. Бо діти у важкому психічному стані, а їхній фізичний стан треба перевіряти», – підкреслив уповноважений президента.

Питання влаштування дітей вирішуватиметься органами опіки одразу після їхнього повернення додому. До Хмельницької області діти від’їжджають сьогодні вранці.

Нагадаємо, 10 дітей, 7 з яких були народжені протягом року сурогатними матерями, їхні батьки-українці передали двом прийомним сім'ям (по 5 дітей у кожну). Батьків затримали правоохоронці, їх підозрюють у торгівлі дітьми. 

Згодом уповноважений президента України з прав дитини Микола Кулеба полетів у Грузію та домовився про передачу дітей на територію України. 

Президент України Володимир Зеленський виділив президентський літак для повернення дітей.