REUTERS

Підконтрольний Кремлю Київський райсуд Сімферополя 10 червня розпочав обирати запобіжний захід кримським татарам, затриманим російськими силовиками вранці після обшуків у Білогірському, Сімферопольському й Алуштинському районах.

Про це повідомляє Крим.Реаліі. Почалося судове засідання щодо Ризи Омерова, який є братом дружини фігуранта першої сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір» Рустема Ісмаїлова. ФСБ Росії звинувачує Омерова в «участі в діяльності терористичної організації» (ч.2 ст.205.5 КК Росії). Засідання відбувається в закритому режимі.

Читайте такожОбшуки в Криму: у дружини одного із кримських татар почалися передчасні пологи (відео)

Відео дня

Під будівлею суду зібралися до 100 осіб.

Як повідомляв УНІАН, вночі 10 червня по дорозі до Ростова-на-Дону на судове засідання по одній з «справ «Хізб ут-Тахрір» було затримано Енвера Омерова. Після цього в будинку його сина Різи, а також ряду активістів і родичів фігурантів «справ «Хізб ут Тахрір» провели обшуки в домівках кримських татар в Алуштинському, Білогірському й Сімферопольському районах, під час яких затримали ще сімох чоловіків.

Після окупації Криму Росією на півострові почастішали масові обшуки у незалежних журналістів, громадських активістів, активістів кримськотатарського національного руху, членів Меджлісу, а також кримських мусульман, підозрюваних у зв'язках з міжнародною ісламською політичною організацією «Хізб ут-Тахрір».

Представники «Хізб ут-Тахрір» називають своєю місією об'єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і заявляють, що піддаються несправедливому переслідуванню в Росії. Верховний суд Росії заборонив «Хізб ут-Тахрір» у 2003 році, включивши в список 15 об'єднань, названих «терористичними». Цю заборону Москва поширює і на територію Криму.

В Україні діяльність «Хізб ут-Тахрір» не заборонена.