Ілюстрація REUTERS

У Службі безпеки України заявляють, що всі четверо українців, звільнених сьогодні з полону контрольованих Росією бойовиків, перебували в списках на обмін заручників.

Читайте такожЗвільнений з полону бойовиків українець Великий відмовився говорити про те, як потрапив у полон (відео)

Про це речник СБУ Олена Гітлянська сказала журналістам в Міжнародному аеропорті "Київ" ім. Сікорського (Жуляни) після прибуття з Мінська чотирьох звільнених українців.

Відео дня

Зокрема, її запитали, чи були імена чотирьох українців, яких звільнили з полону бойовиків, у списках на обмін. 

"Так, вони були у списках на обмін, і ми, Українська держава і Служба безпеки, робитимемо все можливе і неможливе, аби всі українські бранці повернулись до рідних. Це для нас є дуже важливим питанням, і Служба безпеки жодного дня не припиняла і не буде припиняти цю роботу", - заявила Гітлянська.

При цьому вона не повідомила точну кількість українських заручників на окупованій частині Донбасу. "Сьогодні говорити дуже важко, оскільки дуже багато людей, які є в наших списках, які ми формуємо, в тому числі, і на підставі звернень рідних, але вони підтверджуються або не підтверджуються. Цифра дуже часто корелюється. Хтось знаходиться, хтось не знаходиться, на жаль, але ми ведемо базу, ми намагаємося робити все, наполягаємо на тому, щоби звільняли всіх, хто сьогодні перебуває в заручниках", - сказала Гітлянська.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 28 червня, до Києва повернулися Едуард Міхеєв (1964 року народження, затриманий 2017 року і незаконно засуджений до 12 років позбавлення волі), а також троє військовослужбовців Збройних сил України – Яків Веремейчик (1986 року народження, взятий в полон 25 травня 2018 року), Дмитро Великий (1988 року народження, взятий в полон 11 вересня 2016 року і незаконно засуджений до 15 років) та Максим Горяїнов (1984 року народження, взятий в полон 22 травня 2019 року і незаконно засуджений до 15 років).