Денісова зазначила, що переміщення засуджених з ОРДЛО востаннє відбувалося в грудні 2018 року / фото УНІАН

Координатор ОБСЄ у робочій підгрупі з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи Тоні Фріш пообіцяв звернутися до бойовиків щодо передачі українській стороні матеріалів кримінальних справ стосовно засуджених до 2014 року осіб.

Про це у Facebook повідомила уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, яка сьогодні провела зустріч з Фрішем.

"Ми обговорили питання координації зусиль у процесі проведення моніторингу дотримання прав ув'язнених по обидва боки лінії розмежування, а також перспективи обміну полоненими та передачі ув'язнених з непідконтрольної уряду України території", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

При цьому омбудсмен повідомила, що з 12 грудня 2018 року до 24 травня цього року відбулося 6 переміщень громадян України, які відбували покарання на окупованій території Луганської області. Зокрема, загалом за цей період було переміщено 268 громадян України, 49 з яких вже звільнені. Також в липні планується чергове переміщення.

Читайте такожУ Денісової заявляють про жорстоке поводження з засудженими в одеській колонії, де стався бунт

Водночас український омбудсмен звернула увагу Фріша на те, що переміщення засуджених з тимчасово окупованої території Донецької області востаннє відбувалося в грудні минулого року.

"Зазначила, є ще одна категорія наших громадян, які були засуджені до 2014 року та відбувають покарання на території України. Але матеріали їхніх кримінальних справ залишилися на тимчасово окупованих територіях. Це унеможливлює перегляд їхніх справ за нововиявленими обставинами. Я попросила Тоні Фріша посприяти у передачі українській стороні цих кримінальних справ", - зазначила Денісова.

За словами омбудсмена, координатор ОБСЄ пообіцяв мені звернутися до бойовиків щодо вирішення цього питання.

Також Фріш висловив сподівання, що процес переміщення ув'язнених на підконтрольну уряду України територію триватиме.

Нагадаємо, у грудні з окупованого Луганська переміщені на підконтрольну Україні територію 42 особи, які були засуджені ще до початку агресії РФ у 2014 року, та висловили бажання відбувати покарання в українських в’язницях.