фото УНІАН

Після трьох років судових тяжб «Тарифна мобілізація» під керівництвом Максима Гольдарба перемогла Кабмін у справі про підвищення ціни на газ.

Так, Апеляційний суд підтвердив, що збільшення з 2016 року вартості газу для населення і теплокомуненерго було протиправним, залишивши в силі березневе рішення Окружного адміністративного суду за позовом «Тарифної мобілізації» і команди Юлії Тимошенко.

За словами Максима Гольдарба, в зв'язку з цим українці тепер мають право вимагати від нової влади: повернення населенню всіх комунальних переплат, починаючи з 2016 року; списання надутих комунальних боргів (із цього ж періоду), а також зниження рахунків за газ, опалення та гарячу воду.

«Крім того, тепер дуже важливо залучити до відповідальності Гройсмана і членів його Кабміну, які затвердили завідомо незаконну формулу ціни на газ, до кримінальної відповідальності, не кажучи вже про цивільну відповідальність у вигляді відшкодування заподіяних громадянам України багатомільярдних збитків», – коментує Максим Гольдарб.

Як розповів адвокат Яків Гольдарб, який протягом трьох років представляв інтереси «Тарифної мобілізації» у суді, справа зібрала 12 томів і там немає жодного доказу щодо законності постанови Уряду та ціни на газ. Експертиза Кабміну про обґрунтованість вартості газу, за його словами, була проведена без необхідних для цього первинних документів. Крім того, опитані експерти підтвердили, що навіть не вивчали цю проблему на предмет собівартості видобутку і постачання українського газу, обсягу його видобутку, а найголовніше – можливості людей платити таку ціну.

«Ми вже готуємося до того, що ніхто не захоче повертати переплачені людьми гроші добровільно – і це питання доведеться вирішувати знову через суди. У будь-якому випадку, ми будемо і надалі відстоювати інтереси людей, поки влада їм не поверне все, що відібрала», – коментує Яків Гольдарб.

«Чотири роки тому я пообіцяв зробити все можливе, що передбачено в правовому полі, аби зруйнувати грабіжницьку тарифну політику влади, і свого слова дотримав. Дякую всім, хто нам допомагав у цьому», – резюмує співзасновник« Тарифної мобілізації» Максим Гольдарб.

Нагадаємо хронологію подій.

6 червня 2016 року «Тарифна мобілізація» подала позов до Кабміну з вимогою скасувати грабіжницьку ціну на газ. Пізніше вона почала оскаржувати тарифи на тепло в різних регіонах України.

23 червня до справи підключилася і Юлія Тимошенко, яка також звернулася до Окружного адмінсуду Києва з проханням скасувати рішення Кабміну про підвищення вартості газу.

Незабаром два провадження суд об'єднав в одну справу.

4 березня 2019 року Окружний адмінсуд задовольнив позовні вимоги Тимошенко і Гольдарба від «Тарифної мобілізації», визнавши протиправною і недійсною постанову КМУ про встановлення необґрунтованої ціни на газ.

Нагадаємо, раніше Максим Гольдарб повідомив, що балотується в народні депутати України по 220 округу (Подільський район міста Київ).

Яків Гольдарб також балотується в народні депутати України – по 212 округу (Дарницький район міста Києва).