Апеляційний суд Амстердама відклав рішення по справі про "скіфське золото" / УНІАН

Апеляційний суд Амстердама через 6-9 місяців ухвалить остаточне рішення щодо експонатів виставки "Крим - золотий острів у Чорному морі", відомих як "скіфське золото", які перед окупацією Росією Криму виставлялися в Нідерландах у музеї Алларда Пірсона.

Як ідеться у повідомленні на сайті Апеляційного суду, судді вирішили сьогодні ухвалити проміжне рішення.

Апеляційному суду потрібна від сторін додаткова інформація про право власності на експонати. Музей Алларда Пірсона має право зберігати експонати, поки справа остаточно не буде вирішена у суді.

Читайте такожПовернення "скіфського золота" затягується через намагання Росії привласнити його собі - Джеппар

«Сторони отримали два місяці, щоб надати запитувану інформацію. Пізніше суд розгляне справу додатково. Остаточне рішення можна очікувати через 6-9 місяців», - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, Окружний суд Амстердама 14 грудня 2016 року постановив, що колекція «скіфського золота» повинна бути повернена Україні, а не в окупований Росією Крим. Предметом спору є колекція з 565 музейних предметів, наданих Центральним музеєм Тавриди, Керченським історико-культурним заповідником, Національним заповідником «Херсонес Таврійський» і Бахчисарайським історико-культурним заповідником, які були привезені для експонування в музей Алларда Пірсона 6 лютого 2014 року в рамках виставки «Крим - золотий острів в Чорному морі».

Після окупації Криму Росією нідерландська сторона відмовилася повертати експонати кримським музеям, мотивуючи відмову тим, що приймала їх від України.

Читайте такожПозивачі у справі про "скіфське золото" не мають відношення до українських музеїв, які існували до окупації Криму - Мін'юст юст

Міністерство культури РФ наполягає на передачі колекції "скіфського золота" у власність Росії.

Міністерство закордонних справ Королівства Нідерланди підтвердило визнання всіх експонатів виставки державною власністю України.

Чинність контракту, що надавав право на тимчасове зберігання колекції музеєм Алларда Пірсона, завершився 13 червня 2014 року, після чого, згідно із законом, ці культурні цінності вважаються незаконно вивезеними з України і підлягають поверненню.

Представництво та захист інтересів України у суді здійснювала юридична фірма Bergh Stoop&Sanders N.V.

11 березня 2019 року відбулося засідання Апеляційного суду Амстердама у справі за позовом Держави Україна до Музею Алларда Пірсона - археологічного музею Амстердамського університету (Королівство Нідерландів) про повернення в Україну експонатів виставки "Крим - золотий острів у Чорному морі".