У програмі фестивалю були спортивний, кулінарний і творчий конкурси / УНІАН

Двадцять одна сім'я з Херсонської, Одеської та Миколаївської областей, а також з Києва та Київської області стали учасниками другого всеукраїнського сімейного квесту-фестивалю «Щасливі разом», що пройшов у Херсоні з 2 по 4 серпня.

Як розповіла кореспонденту УНІАН організатор фестивалю, керівник громадської організації «Сонячні діти Херсонщини» Ірина Ханікова, цей фестиваль – унікальний для України, адже в ньому беруть участь не тільки діти з синдромом Дауна, але й сім'ї, які виховують таких дітей.

Читайте такожВ Україні створили посаду омбудсмена з прав інвалідів

Відео дня

«Коли в сім'ї є така дитина, то у підтримці потребує не тільки вона, але й вся родина. Таке завдання ми і намагаємося вирішити нашим фестивалем. І друга важлива задача – робота фестивалю як майданчика для спілкування таких сімей, обміну корисною інформацією, що в їх ситуації життєво необхідно. Я, як мама «сонячної» дитини, все це випробувала на собі, і, зізнаюся, була дуже здивована тим, що в Україні ніколи не було саме такого родинного фестивалю. Тому і вирішила його організувати», - розповіла Ханікова.

За її словами, організатори фестивалю отримали більше 30-ти заявок, що перевищувало їх можливості.

«У минулому році на першому фестивалі «Щасливі разом» взяли участь 15 сімей, в цьому – 21. Будемо намагатися такі фестивалі робити більш масштабними, так як з кожним роком заявок буде напевно більше, адже все більше сімей з «сонячними» дітьми розуміють, що їхня ситуація – не привід для сорому і не привід відмовлятися від радощів життя», - сказала Ханікова.

Читайте такожВперше в Україні хлопець із синдромом Дауна здобув вищу освіту (фото, відео)

У програмі фестивалю були спортивний, кулінарний і творчий конкурси. Гран-прі (путівка на відпочинок всієї сім'ї в пансіонаті на Чорному морі) дістався родині Гандрабург (с. Дар'ївка Білозерського району Херсонської області), перемога в спортивному конкурсі дісталася сім'ї Міщанінцевих (Херсон), у кулінарному – сім'ї Лещенків (Київ), у творчому – сім'ї Саханевич (Скадовськ Херсонської області). Переможці у номінаціях отримали в якості призів побутову техніку.

Синдром Дауна – генетична аномалія, викликана наявністю в клітинах людини додаткової, третьої хромосоми у 21 парі (21/3). Народження дитини з цим синдромом Дауна не залежить від способу життя батьків, стану здоров'я, шкідливих звичок, харчування, достатку, освіти, релігійних переконань, національності. 80% цих дітей народжується у молодих батьків (до 35 років). Приблизно кожен 700-й немовля у світі має синдром Дауна. Щороку в Україні народжується близько 450 таких дітей.

Як повідомляв УНІАН, президент України Володимир Зеленський підписав указ про стипендії голови держави для дітей з інвалідністю, які мають високі досягнення у всеукраїнських змаганнях, та їх тренерів.