ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт", що входить до складу ДК «Укроборонпром», протягом семи місяців 2019 року уклало нових зовнішньоекономічних контрактів загальною вартістю $337 млн, що є рекордним показником компанії за останні 10 років.

Про це повідомив директор «Спецтехноекспорту» Владислав Бельбас у своєму інтерв’ю для Defense Express

«Що стосується підписання нових контрактів, то ми вже перевищили минулорічні показники. Станом на сьогодні (сім місяців 2019 року) ми вже підписали нових контрактів загальною вартістю $337 млн. Це новий рекордний показник компанії за останні 10 років. Тепер головне, щоб всередині країни менше палиці в колеса ставили в процесі їх реалізації», - зазначив Владислав Бельбас.

Відео дня

Минулого року Спецтехноекспорт також показав високу динаміку укладання нових оборонних контрактів з іноземними партнерами. Як вказано у Звіті про роботу підприємства 2018, за 2018 рік компанією було укладено нових контрактів на суму $282,5 млн, хоча у 2017 році цей показник становив лише $114,4 млн.

Загальний обсяг експорту озброєнь України в останні роки оцінюється у $600-700 млн. У довоєнний період Україна в середньому щороку заробляла $1 млрд на продажу озброєнь. 

Серед основних країн партнерів Спецтехноекспорту за обсягами співпраці Владислав Бельбас назвав Індію, де компанія одночасно відпрацьовує більше 90 оборонних проектів, та Туреччину, де триває робота в тому числі по створенню спільних зразків озброєнь. 

Як зазначалося раніше, у червні 2019 року в Україні завершилися кваліфікаційні випробування першого україно-турецького бойового модуля "SERDAR", що створений на замовлення третіх країн. "SERDAR" - це спільна розробка турецької компанії «Aselsan» та підприємств ДК «Укроборонпром» - ДККБ «Луч» та «Спецтехноекспорт».