Cенцов назвав фактори, які штовхнули Росію до рішення звільнити політв'язнів / УНІАН

Звільнений у рамках обміну з РФ український режисер Олег Сенцов заявив, що не вірить у бажання Росії мирно вирішити конфлікт з Україною.

Читайте такожСенцов має намір боротися за звільнення решти в'язнів Кремля

Як передає кореспондент УНІАН, про це Сенцов сказав на спільній із звільненим громадським активістом Олександром Кольченком прес-конференції в Києві.

Відео дня

Він зазначив, що робота з організації обміну полоненими між Україною і РФ велася всі роки Сенцов ув‘язнення, але діалог між країнами зайшов у глухий кут.

За його словами, з приходом нової влади в Україні Росія побачила можливість перезавантажити відносини. "Президент Зеленський теж робить крок назустріч, і я бачу, що він щиро хоче цей конфлікт вирішити на благо країни, без втрат її інтересів. І це правильно, адже 100 років переговорів краще, ніж один день війни", - заявить Сенцов.

"Щодо того, що Росія хоче миру: скільки б вовк не одягав овечу шкуру, зуби у нього, як і раніше, на місці ... Не вірте цьому. Я не вірю", - підкреслив режисер.

Сенцов вважає, що на звільнення полонених вплинули два фактори - рішення Росії залишитися в Раді Європи і зміна влади в Україні.

"Тобто, ці два фактори вплинули на те, що ми тут. Але це не означає, що Росія готова відпустити Україну, віддати Крим, віддати Донбас. Цього не буде, не чекайте", - заявив Сенцов.

Як повідомляв УНІАН, 7 вересня в рамках обміну утримуваними особами з РФ в Україну повернулися 24 українських військовополонених моряки і 11 політв'язнів: Роман Сущенко, Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Станіслав Клих і Микола Карпюк, Олексій Сизонович, Павло Гриб, Едем Бекіров, Євген Панов, Артур Панов.

Сенцова разом з Кольченком затримали в травні 2014 року. Російські силовики звинуватили їх в організації терактів в окупованому Криму. У серпні 2015 року російський суд засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму. Кольченко отримав 10 років колонії.

Омбудсмен Людмила Денісова повідомила, що Сенцову і Кольченку за рахунок держави придбають квартири в Києві.