Олег Сенцов / REUTERS

Представник Організації з безпеки та співробітництва в Європі з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір привітав звільнення в рамках обміну утримуваними особами між Україною та РФ українського режисера Олега Сенцова, кореспондента "Укрінформу" Романа Сущенка та колишнього головного редактора РІА "Новости Украина" Кирила Вишинського.

Про це йдеться в заяві, оприлюдненій на сайті ОБСЄ.

"Я вітаю звільнення Сенцова, Сущенка та Вишинського сьогодні в Києві та Москві. Я закликав їх звільнити і від їхнього імені неодноразово спілкувався з російською та українською владою. Мені полегшало від їхнього звільнення після такого тривалого затримання", - заявив Дезір.

Відео дня

"Я дякую владі обох країн за їх зусилля у досягненні звільнення Сенцова, Сущенка та Вишинського. Я закликаю звільнити всіх затриманих журналістів у регіоні ОБСЄ", - додав він.

Також Дезір ще раз закликав звільнити кореспондента Української служби Радіо Свобода Станіслава Асєєва, що зник на окупованому Донбасі на початку червня 2017 року і досі утримується бойовиками в полоні.

Читайте такожПосли країн G7 висловили сподівання на звільнення з РФ інших українських громадян

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 7 вересня, в рамках обміну утримуваними особами з РФ в Україну повернулися 24 українські військовополонені моряки та 11 політв’язнів: Роман Сущенко, Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Станіслав Клих, Микола Карпюк, Олексій Сизонович, Павло Гриб, Едем Бекіров, Євген Панов, Артур Панов.

Водночас до РФ повернули 35 осіб, про обмін яких просили росіяни. Усі вони були засуджені в Україні за різні злочини або є фігурантами кримінальних проваджень.

Довідка УНІАН. Сенцова разом з українцем Олександром Кольченком затримали співробітники російських спецслужб в Криму у травні 2014 року за обвинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року російський суд засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму. Кольченко отримав 10 років колонії.

Сущенка було затримано 30 вересня 2016 року у Москві. ФСБ назвала його співробітником української розвідки і звинуватила у шпигунстві. У червні 2018 року Сущенка засудили до 12 років колонії суворого режиму.

Асєєв, відомий також під псевдонімом Васін, зник 2 червня 2017 року на території, контрольованій бойовиками "ДНР". Через три місяці, на початку вересня бойовики підтвердили, що Асєєв перебуває у них.

Вишинському, якого було затримано 15 травня 2018 року в Києві, українські правоохоронці інкримінували вчинення державної зради і ведення підривної інформаційної діяльності проти України. 28 серпня Київський апеляційний суд випустив Вишинського з-під варти під особисте зобов’язання.