Ілюстрація \ REUTERS

У Києві до Дня пам’яті жертв голодоморів, який відзначають щороку в четверту суботу листопада, відбудуться жалобні заходи.

Читайте такожПонад 80% громадян вважають Голодомор геноцидом українського народу – опитування

Як повідомили у Київській міській державній адміністрації, затверджено відповідний план заходів з метою вшанування на належному рівні жертв Голодомору 1932-1933 років – геноциду українського народу та масових голодів 1921-1923 та 1946-1947 років.

Відео дня

Так, у суботу, 23 листопада, відбудуться жалобні заходи на території Національного музею «Меморіал жертв Голодомору» (вул. Лаврська, 3). О 16:00 буде оголошено хвилину мовчання на вшанування пам’яті жертв голодоморів, а також проведено загальноукраїнську акцію «Засвіти свічку». У храмах відслужать поминальні панахиди за загиблимивнаслідок голодоморів в Україні.

Напередодні, 22 листопада, для дітей буде організовано зустріч-реквієм «Голод 33-го – біль душі і пам’ять серця» у Центральній бібліотеці ім. Т. Шевченка.

У Національному історико-архітектурному музеї «Київська фортеця» відбудуться лекції та перегляд документального фільму. До 30 листопада триватиме виставка-реквієм «Не згасне в серці пам’яті свіча» у Міській спеціалізованій молодіжній бібліотеці «Молода гвардія».

До 29 листопада у Державному архіві Києва відбуватиметься виставка архівних документів «До Дня пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні».

Також у листопаді у комунальних кінотеатрах мережі КП «Київкінофільм» будуть організовані покази документально-хронікальних фільмів: української драми режисера Олеся Янчука «Голод-33» (1991 року) за мотивами повісті Василя Барки «Жовтий князь» та документальної стрічки режисерки, письменниці та журналістки Ганни Гін «Жорна» (2008).