У Кабміні відкрилася виставка проти гендерного насильства / фото Юлії Божко / UATV

Сьогодні, 25 листопада, в Кабміні відкрилася виставка, присвячена всесвітній акції «16 днів проти гендерного насильства». Експозицію створили за підтримки Фонду ООН в області народонаселення. На стендах організатори розмістили моторошні історії про долі десяти жінок, які зазнали домашнього насильства.

Розповідати - і як можна голосніше! - про проблеми, якими наші жінки чомусь не діляться навіть з самими близькими, закликали всіх українок присутні на відкритті виставки перша леді Олена Зеленська, представник в Україні Фонду ООН в області народонаселення Хайме Надаль, віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба, урядовий уповноважений з питань гендерної політики Катерина Левченко, почесний посол ООН в області народонаселення в Україні, телеведуча Маша Єфросиніна, народні депутати і громадські активісти.

Читайте такожПерша леді України: я не політик, але стати посередником між людьми і владою можу і хочу

Відео дня

У своїх виступах вони констатували, що неймовірними зусиллями проблема зрушила з мертвої точки. Але роботи дуже багато, оскільки щодня від домашнього насильства страждають тисячі жінок і дітей.

Варто звернути увагу, що перша леді України Олена Зеленська, про участь якої в івенті заздалегідь не повідомляли, стала почесною гостею. Для виходу в світ ікона стилю вибрала незвичайний кежуал-образ. Чорні вузькі штани і светр з високим горлом, зверху на який одягла довгий піджак пісочного відтінку в дрібну чорну клітку. Доповнили образ чорні туфлі на низькому ходу, з аксесуарів Олена віддала перевагу дрібним сережкам, а також символічній стрічці. Волосся першої леді було заплетене в колосок з випущеними у скронь пасмами, а макіяж зроблений легкий – з тонкими стрілками і натурального відтінку губами. Виглядала перша леді просто і стильно, пише РБК.

"Сьогодні у світі офіційно стартує акція «16 днів активізму проти ґендерно зумовленого насильства». Страшна статистика. За даними дослідження Фонду народонаселення ООН, проведеного торік, кожна третя жінка у світі – жертва насилля. Цифри щодо нашої країни просто лякають: щороку понад 1,8 млн українок потерпають від фізичної та сексуальної агресії. Колега, з якою кавуєш перед початком робочого дня... Однокурсниця, з котрою випадково перетнулися на вулиці... Двоюрідна тітка, якій телефонуєш лише, щоб привітати з днем народження чи іменинами... Мама... Твоя донька... Чи ти сама?.. Хочу нагадати, що домашнє насильство в Україні – злочин, а не «прояв кохання»! Бережи себе! Не терпи і не мовчи!" - закликала перша леді.

Сьогодні у світі офіційно стартує акція «16 днів активізму проти ґендерно зумовленого насильства». Страшна статистика. За даними дослідження Фонду народонаселення ООН, проведеного торік, кожна третя жінка у світі – жертва насилля. Цифри щодо нашої країни просто лякають: щороку понад 1,8 млн українок потерпають від фізичної та сексуальної агресії. Колега, з якою кавуєш перед початком робочого дня... Однокурсниця, з котрою випадково перетнулися на вулиці... Двоюрідна тітка, якій телефонуєш лише, щоб привітати з днем народження чи іменинами... Мама... Твоя донька... Чи ти сама?.. Хочу нагадати, що домашнє насильство в Україні – злочин, а не «прояв кохання»! Бережі собі! Не терпи і не мовчи! Національна «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації– 0 800 500 335 або 116 123 з мобільного. «Поліна» (поліція проти насильства) – спеціальні мобільні групи поліції з реагування на випадки домашнього насильства – працюють в усіх обласних центрах країни, а також у Білій Церкві, Бердянську, Краматорську.

Допис, поширений Olena Zelenska (@olenazelenska_official)

Зазначимо, що серед делегації була і Марія Єфросиніна. Українська телеведуча є послом Фонду ООН з питань народонаселення в Україні. Марія виступає радником Зеленської в питаннях проблеми домашнього насильства в Україні.

Для відвідування офіційного заходу Єфросиніна вибрала стриманий образ в синіх тонах. Темно-синій брючний костюм з оригінальним жакетом, сорочку в смужку, а також золоті балетки, пише РБК.

"В Україні повноцінно працює всього 9 притулків для потерпілих від домашнього насильства! І подібного шелтеру НЕМАЄ в столиці (це ж катастрофа!) На гарячій лінії 116 123 за останні три роки пролунало понад 103,455 тисяч дзвінків! Але вже з початку 2019 року в поліцію звернулося близько 90 000 жінок... Нам терміново потрібен національний колл-центр! Нам потрібні притулки!! Нам треба змусити себе не мовчати про це, бо кожен голос дає свої результати! Сьогодні в честь початку міжнародної акції #16днівактивізмупротидіїнасильству,за ініціативою кабінету міністрів, фонд народонаселення ООН організував виставку, що розповідає історію жінок і чоловіків зі щасливий виходом з проблем фізичного та емоційного насильства! Я рада, що ця виставка стоїть у коридорах нашої влади, і буде щоденним нагадуванням про те, яка велика робота проведена і скільки ще потрібно зробити! І я щаслива, що таке гостре питання знайшло відгук у серці у першої леді. Ваша підтримка, впевнена, дасть величезний поштовх у реалізації всіх поставлених завдань!!!", - зазначила Єфросиніна.

⠀ — «Якщо жінку зґвалтували, значить, вона сама це спровокувала - як мінімум, одягом або своєю поведінкою»- такого переконання в нашій країні дотримується 23% чоловіків, і, увага, 11% жінок! ⠀ —« Я цілком маю право бити свою дружину, якщо дізнаюся про її зраду!» - заявляє 8% українців! В Україні повноцінно працює всього 9 притулків для потерпілих від домашнього насильства! І подібного шелтеру НЕМАЄ в столиці (це ж катастрофа!) На гарячу лінію 116 123 за останні три роки пролунало більше 103,455 тисяч дзвінків! Але вже з початку 2019 року в поліцію звернулося близько 90 000 жінок... ⠀ Нам терміново потрібен національний колл-центр! Нам потрібні притулки!! Нам треба змусити себе не мовчати про це, так як кожен голос дає свої результати! Сьогодні в честь початку міжнародної акції #16днівактивізмапротидіінасильству ,за ініціативою кабінету міністрів, фонд народонаселення ООН організував виставку, що розповідає історію жінок і чоловіків з благополучним виходом з проблем фізичного та емоційного насильства! Я рада, що ця виставка стоїть у коридорах нашої влади, і буде щоденним нагадуванням про те, яка велика робота проведена і скільки ще потрібно зробити! І я щаслива, що таке гостре питання знайшов відгук у серці у першої леді @olenazelenska_official Ваша підтримка, впевнена, дасть величезний поштовх у реалізації всіх поставлених завдань!!! @_unfpa_ukraine_

Допис, поширений Masha Efrosinina (@mashaefrosinina)

Нагадаємо, як повідомляв УНІАН, у Києві суд вперше відправив за ґрати чоловіка, який знущався над дружиною, принижував її і залякував розправою.

Довідка УНІАН. Соціальна акція «16 днів проти гендерного насильства» — щорічна міжнародна кампанія, яка розпочинається 25 листопада, у Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок, і триває до 10 грудня - Дня прав людини. Основні завдання кампанії — привернути увагу громадськості до запобігання і протидії домашньому насильству і торгівлі людьми та активізувати діяльність державних установ та громадськості для об'єднання зусиль щодо захисту прав людини.

Офіційно цей день був оголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 1999 році, але відзначати його почали набагато раніше, з 1981 року - в пам'ять про трагічну загибель трьох сестер Мірабель, жорстоко вбитих у 1960 році за наказом домініканського диктатора Рафаеля Трухільо.

Соціальна акція «16 днів проти гендерного насильства» — щорічна міжнародна кампанія / фото president.gov.ua