У бесіді з президентом активісти обговорили, зокрема, початок руху Євромайдану та зміни в країні після протестів 2013-2014 років / president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський зустрівся з колишніми студентами, яких у 2013 році на Майдані силою розганяв «Беркут».

Про це повідомляє прес-служба ОП.

Зеленський пояснив, що хотів побачитися з організаторами Євромайдану, оскільки йому «було цікаво, чим зараз займаються люди, з яких це все почалося. З яких почалася революція. Ми хотіли познайомитися особисто, хотіли проговорити, які є проблеми, бачення в цілому, де ви й чим займаєтеся».

Відео дня

Читайте такожСправи Майдану: депутати ухвалили закон про зміни у роботі ДБР

У бесіді з президентом активісти обговорили початок руху Євромайдану та зміни в країні після протестів 2013-2014 років.

Також представники громадськості поділилися власним баченням розвитку України. Вони, зокрема, зауважили необхідність розробки законодавства, яке дозволило б ветеранам реалізувати себе в органах влади. Крім того, наголосили на питанні захисту активістів та розширення закону про викривачів корупції.

president.gov.ua

Головна ж тема розмови стосувалась розслідувань злочинів Євромайдану.

«Для вас справи Майдану – це дуже особисте. І, повірте, для нас теж. Я дуже хочу, щоб ми закінчили ці справи. Щоб ми змогли розслідувати їх повністю, і всі ті, хто десь ходить, їздить, чи літає, а повинні сидіти – щоб вони сиділи», – сказав Зеленський.

Наприкінці зустрічі активісти подарували Зеленському частину поваленого у часи Революції Гідності пам’ятника Леніну та висловили підтримку напередодні «нормандського саміту», й закликали не погоджуватися на вибори в ОРДЛО «під дулами автоматів». Президенту пов’язали жовто-блакитну стрічку на зап’ястя – таку, яку носили учасники Євромайдану.

Як відомо, наприкінці листопада 2013 року відмова української влади від підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом стала першопричиною виникнення наймасовіших за всю сучасну історію держави акцій протесту.

21 листопада 2013 року Кабмін ухвалив рішення призупинити процес підготовки до укладення Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом, що мала бути підписана на Вільнюському саміті «Східного партнерства» 28-29 листопада. Акції протесту почались того ж дня. Зокрема, на Майдані Незалежності у столиці мітингувальники встановили намети та перебували там цілодобово.

У ніч на 30 листопада 2013 року спецпризначенці «Беркуту» побили десятки активістів, переважно молодь, після чого на вулиці українських міст вийшли сотні тисяч громадян. Акції протесту, що тривали з кінця листопада до кінця лютого 2014 року, отримали назви Євромайдан, Майдан, а пізніше – Революція гідності.