Ілюстрація / REUTERS

Схваленим урядом законопроектом передбачено обов’язкове додаткове покарання у вигляді конфіскації майна за неправдиве повідомлення про замінування.

Про це повідомили у прес-службі Міністерства внутрішніх справ з посиланням на главу відомства Арсена Авакова.

Він зауважив, щоб зменшити кількість неправдивих повідомлень, забезпечити економію ресурсів органів державної влади та забезпечити безпеку громадян, МВС ініціювало ряд змін до 259 статті Кримінального кодексу України. Сьогодні, 18 грудня, уряд підтримав проект закону «Про внесення змін до статті 259 Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян».

Відео дня

Так, додав Аваков, зміни передбачають, що за неправдиве повідомлення про замінування зловмиснику загрожує обов’язкове додаткове покарання у вигляді конфіскації майна.

Читайте такожКабмін посилив відповідальність за псевдомінування

«Стаття 259 КК України доповнюється приміткою, якою визначається зазначений у частині другій термін «критично важливі об’єкти інфраструктури», що вживається в значенні, визначеному законом «Про основні засади забезпечення кібербезпеки України», – підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, діяльність яких безпосередньо пов’язана з технологічними процесами та наданням послуг, що мають велике значення для економіки та промисловості, функціонування суспільства та безпеки населення, виведення з ладу або порушення функціонування яких може справити негативний вплив на стан національної безпеки й оборони України, навколишнього природного середовища, заподіяти майнову шкоду та становити загрозу для життя і здоров’я людей», - йдеться у повідомленні.

Крім того, у другій частині статті 259 КК України передбачається посилена кримінальна відповідальність за неправдиве повідомлення про замінування - збільшується термін позбавлення волі на строк від чотирьох до восьми років з конфіскацією майна.

Аваков повідомив, що з початку 2019 року поліція отримала 3 403 повідомлення про замінування 91 818 об’єктів. За п’ять місяців 2019 року слідчими розпочато досудове розслідування близько 600 кримінальних правопорушень, передбачених статтею 259 «Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності» КК України.

Як повідомляв УНІАН, 18 грудня уряд схвалив проект закону, яким пропонується посилити відповідальність за завідомо неправдиве повідомлення про замінування.