У момент загоряння в коледжі перебувало 35 співробітників, з яких 27 були евакуйовані / фото УНІАН

Співробітники Одеського коледжу економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу, через пожежу в якому загинули 16 осіб, забороняють студентам спілкуватися зі слідчими.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні під час сесії Одеської обласної ради заявив начальник Головного управління Національної поліції в Одеській області Олег Бех.

«До поліції надійшла інформація про те, що студентам забороняють спілкуватися зі слідчими і повідомляти про коледж... Тому я прошу учнів нікого не боятися і співпрацювати зі слідством, а в разі тиску на них повідомляти про це поліції для застосування відповідних заходів», - сказав Бех.

Відео дня

Читайте такожВ Одесі судимий будівельник вкрав у пенсіонерки більше мільйона гривень

За його словами, в день пожежі, 4 грудня, на заняття мали з'явитися 230 студентів, але фактично були присутні 172 особи, з яких своєчасно були евакуйовані (рятувальниками і самостійно) 165. З них 11 осіб отримали тілесні ушкодження, одна студентка - Ксенія Бабенко (2003 року народження) - померла по дорозі до лікарні.

У момент загоряння в коледжі перебувало 35 співробітників, з яких 27 були евакуйовані.

Встановлено, що займання сталося на 3-му поверсі в кабінеті №9 завідувачки відділення економіки та підприємництва навчального закладу, яка була відсутня в той момент у кабінеті.

Потім, як зазначив Бех, вогонь поширився 3-м поверхом, потім - по 4-м, 5-м і 6-м поверхами.

«При цьому евакуація з 4-6 поверхів фактично була неможлива. Шансів врятуватися у людей практично не було», - сказав Бех.

Він зазначив, що під час допитів керівництво коледжу і викладачі заявили, що у вересні і листопаді поточного року в установі проводився загальний інструктаж з протипожежної безпеки. Проте, ніхто зі студентів не міг згадати про проведення таких занять.

Слідство встановило, що на цих поверхах була проведена реконструкція (перепланування), яка ускладнила вихід людей на вулицю, і зараз перевіряється законність цих робіт. Швидкому поширенню вогню і підвищеної токсичності продуктів горіння також сприяв будматеріал - «вагонка», яку використовували в коледжі під час ремонту.

Як зазначив начальник главку, в 2014 році була перевірка, за результатами якої адміністрації навчального закладу було наказано її («вагонку») прибрати, чого зроблено не було.

За його даними, будівля мала три входи, один з яких під час пожежі був замкнений.

Як повідомляв УНІАН, вранці 4 грудня в Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу на 3-му поверсі 6-поверхового навчального корпусу виникла пожежа, площа якої становила 4 тис. кв. м. У цьому кутовому будинку розміщувалися 19 різних організацій, установ.

Внаслідок пожежі загинуло 16 осіб, постраждало понад 30 осіб.

За фактом пожежі відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 270 (порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки) Кримінального кодексу України. Крім того, через пожежу ДБР проводить розслідування за фактом службової недбалості співробітників регіонального главку ДСНС (ч. 2 ст. 367 ККУ).

10 грудня правоохоронці оголосили про підозру у службовій недбалості директору коледжу Любові Кочерзі. Наступного дня суд помістив її під цілодобовий домашній арешт.

13 грудня в Управлінні СБУ в Одеській області заявили, що спецслужба проводить обшуки в службових приміщеннях регіонального главку ДСНС. Згідно з повідомленням, посадові особи главку намагалися знищити документи про перевірку коледжу.

Зазначалося, що вилучаються матеріали, що підтверджують причетність до протиправної діяльності посадових осіб. У ДСНС це спростовують.

17 грудня стало відомо, що причиною загоряння стала несправність електропроводки або побутових електроприладів.