Призначення у ДБР колишнього адвоката Януковича викликало чималий суспільний резонанс / фото УНІАН

Колишній адвокат екс-президента Віктора Януковича, а нині перший заступник директора Державного бюро розслідувань Олександр Бабіков не матиме стосунку до справ Майдану.

Про це на прес-конференції заявив слідчий ДБР Артем Яблонський.

Він заперечив, що у Бабікова наявний конфлікт інтересів, оскільки він був адвокатом екс-президента Віктора Януковича. «Щодо кадрових призначень, не можу коментувати - не наша компетенція. Але під час наради, яка відбулася, в тому числі зі слідчими у справах Майдану, т.в.о. директора ДБР повідомила, що виключно їй підпорядковується відділ, який розслідує ці справи. Тобто, у нас є начальник відділу Олександр Буряк і в.о. директора ДБР. Більше керівників у цих справах немає. Є лише процесуальні керівники під керівництвом Олексія Ілліча (Донського - УНІАН). Жодного конфлікту інтересів у даному випадку не може виникнути», - пояснив він.

Відео дня

Читайте такожОдного з командирів севастопольського "Беркуту" судитимуть за державну зраду

Також Яблонський додав, що Бабікову доручено контроль за станом досудового розслідування справ у ДБР, окрім справ Майдану, і що відповідний наказ т.в.о. директора Ірина Венедіктова вже підписала і оголосила.

У свою чергу, прокурор Офісу генпрокурора Олексій Донський, який займається справами Майдану ще від створення Управління спецрозслідувань, висловив сумнів, що Бабіков не має конфлікту інтересів і що він не матиме доступу до «майданівських справ».

«Якщо Бабіков матиме будь-який стосунок до розслідування «майданівських справ» - це безумовно стане конфліктом інтересів і матиме негативний вплив на ці розслідування. Наразі я чув лише запевнення, що він не матиме стосунку до цих справ. Як це буде зроблено, враховуючи, що він - перший заступник директора ДБР? Знаю, що на час відсутності генпрокурора з тих чи інших причин його обов’язки виконує перший заступник. Яким чином організують в ДБР, щоб Бабіков не мав стосунку до цих справ, я не знаю», - сказав Донський.

Він також додав, що у нього склалося враження, що Бабіков є відданим інтересам свого клієнта – Януковича. «У судових засіданнях я кілька разів перетинався з Бабіковим, коли він захищав Януковича, і мені здалося, що він був дуже відданий інтересам захисту цієї людини», - зауважив Донський.

Як повідомляв УНІАН, 3 грудня 2019 року Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань», яким передбачено перезапуск ДБР.

Згідно із законом, тодішнього директора ДБР та його заступників повинні були звільнити, а керівників ДБР мала обрати конкурсна комісія.

27 грудня президент Володимир Зеленський звільнив Романа Трубу з посади директора ДБР та призначив Ірину Венедіктову на посаду т.в.о. очільника ДБР.

16 січня 2020 року у ДБР заявили про завершення конкурсу на зайняття посад першого заступника та заступників директора відомства. Одна посада залишилась вакантною.

20 січня колишнього адвоката екс-президента Віктора Януковича Олександра Бабікова призначено першим заступником директора ДБР. Заступником керівника Держбюро призначено Олександра Соколова.

Адвокат потерпілих у справах Майдану Євгенія Закревська заявила, що призначення Бабікова на посаду першого заступника директора ДБР може призвести до розвалу справ проти Януковича.