В Україні запроваджують інститут кримінальних проступків / фото Информатор

До 1 червня поліція має бути готова до розслідування кримінальних проступків.

Як передає кореспондент УНІАН, про це голова Національної поліції України Ігор Клименко повідомив на нараді.

“Запровадження інституту кримінальних проступків розвантажить слідчих та дозволить підвищити якість розкриття тяжких і особливо тяжких злочинів. Я затвердив відповідний план заходів, які до 1 червня мають бути виконані. До 30 травня необхідно створити та укомплектувати відділи дізнання у головних управліннях, у територіальних підрозділах до 30 червня призначити штатних дізнавачів. Загальна чисельність дізнавачів складатиме 3 тис. 644 особи. Також начальники головних управлінь повинні визначити поліцейських, які розслідуватимуть кримінальні проступки та направити їх на навчання до відповідних навчальних закладів. Крім того, дізнавачам необхідно створити належні умови для роботи”, - сказав Клименко.

Відео дня

Інститут кримінального проступку мав запрацювати вже з 1 січня 2020 року, однак через не готовність Нацполіції та прокуратури парламент ухвалив закон про відтермінування запровадження інституту на півроку — до 1 липня.

Читайте такожМВС пропонує посилити покарання за "п’яне" водіння: у Авакова розкрили деталі

Кримінальний проступок - це не тяжкі, дрібні злочини, на кшталт дрібного хуліганства або крадіжки на невелику суму, розслідування яких здійснюватиметься за спрощеною процедурою, що скоротить терміни слідства та розвантажить поліцейських і суди.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 22 листопада 2018 року ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень».

Законом шляхом внесення змін до чинного Кримінального кодексу України запроваджується інститут кримінальних проступків.

Кримінальним проступком визначено діяння (дію чи бездіяльність), за вчинення якого передбачено основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян або інше покарання, не пов’язане з позбавленням волі.

Читайте такожВ Україні штрафувати п'яних водіїв по-новому будуть з 2020 року

Законом змінено класифікацію кримінальних правопорушень на кримінальні проступки, нетяжкі, тяжкі та особливо тяжкі злочини; узгоджено питання строків дізнання та судового розгляду кримінальних проступків; уточнено перелік можливих негласних слідчих дій під час дізнання; унормовано питання джерел доказів.

3 грудня 2019 року Верховна Рада ухвалила зміни до закону про відтермінування запровадження інституту кримінального проступку до 1 липня 2020 року.