Вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу / Фото: Informburo.kz

В Одесі сьогодні повідомлено про підозру двом вихователям вихованців комунального закладу «Центр соціально-психологічної реабілітації служби у справах дітей Одеської ОДА» (колишній притулок «Світанок»), в якому в 2019 році катували дітей.

Як повідомили УНІАН у прес-службі прокуратури Одеської області, 2 березня прокурори Одеської місцевої прокуратури № 2 повідомили про підозру двом вихователям зазначеної спеціалізованої установи. Вихователі підозрюються у невиконанні професійних обов'язків щодо охорони життя та здоров'я неповнолітніх.

Читайте такожПобиття дітей у притулку Одеси: в ОДА розберуться зі своїми працівниками

Відео дня

Як наголошується, в кінці липня 2019 року в приміщенні центру один зі співробітників охоронного агентства, які прибули за викликом вихователя, знущався і побив двох вихованців.

«У цей час вихователі залишили неповнолітніх без нагляду - не вжили передбачених заходів щодо охорони їх від фізичного та психологічного насильства», - пояснили в прес-службі.

Зараз вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснює Малиновський відділ поліції (ч. 1 ст. 137 КК України).

Як повідомляв УНІАН, в Одесі правоохоронці проводять розслідування за кримінальними провадженнями за фактами катувань та інших порушень прав вихованців КУ «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей служби у справах дітей Одеської обласної державної адміністрації» (колишній притулок «Світанок»).

Зокрема, за ч. 1 ст. 127 (катування), ч. 1 ст. 137 (неналежне виконання обов'язків щодо охорони життя та здоров'я дітей), ч. 3 ст. 152 (згвалтування), ч. 2 ст. 365 (перевищення влади) Кримінального кодексу України.

Ситуацію в притулку взяла під контроль Генпрокуратура.

У вересні Служба у справах дітей Одеської ОДА розпочала перевірку фактів жорстокого поводження з дітьми в притулку.

У листопаді 2019 року Малиновський райсуд Одеси обрав запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту співробітнику охоронного агентства «Центр», який підозрюється в катуванні вихованців.

За версією слідства, наприкінці липня 2019 року в приміщенні притулу - дівчинка, 2006 року народження., і хлопчик, 2004 р.н.., вступили в статевий контакт з використанням презерватива.

Про даний факт одразу стало відомо вихователю закладу, яка викликала співробітників охоронного агентства. Один з них вирішив покарати малолітніх і наказав хлопчикові знайти використаний ним презерватив, після чого змусив дітей розрізати його навпіл, а потім, погрожуючи застосуванням електрошокера, примусив їх жувати кілька хвилин частини використаного засобу контрацепції.

Надалі, співробітник охоронного агентства наказав дітям зайти в душову кімнату, де бив ременем тощо. У лютому 2020 року Малиновський райсуд Одеси виніс вирок охоронцю - позбавлення волі строком на 3 роки з випробувальним строком 2 роки.