Суд зобов'язав відкрити справу за скаргою адвоката Антоненка / УНІАН

Печерський районний суд Києва зобов’язав Державне бюро розслідувань розпочати досудове розслідування за заявою про спробу слідчих Нацполіції примусити до слідчого експерименту без участі обраного ним захисника ветерана АТО, музиканта Андрія Антоненка, підозрюваного в організації вбивства журналіста Павла Шеремета.

Про це йдеться в повідомленні на сайті юридичної фірми «Сенс Консалтинг», яка здійснює захист Антоненка.

Читайте такожГенпрокурор прокоментував перебіг розслідування справи Шеремета

Відео дня

Відповідна ухвала була винесена 25 лютого за скаргою адвоката Дмитра Кругового на бездіяльність ДБР щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання відповідної заяви.

Суд зобов’язав ДБР внести відомості до ЄРДР за заявою Кругового, розпочати досудове розслідування та надати заявнику витяг з ЄРДР.

Круговий направив до територіального управління ДБР заяву про вчинення злочину працівниками Нацполіції ще 4 січня.

«Заява мотивована тим, що з 19:40 і до 22:00 2 січня організована група осіб у складі старшого слідчого Головного слідчого управління Нацполіції Катинського Олексія Ярославовича, який діяв спільно, за попередньою змовою, разом з іншою посадовою особою Нацполіції, за вказівками третьої невстановленої особи, які вони, ймовірно, отримували телефоном, вчинили діяння, які утворюють закінчений замах на злочин, передбачений частиною 1 статті 374 Кримінального кодексу України, а саме грубе порушення права на захист», - йдеться в повідомленні.

Нагадується, що близько 19:40 2 січня згадані співробітники Нацполіції прибули до ІТТ, де утримується Антоненко, та запропонували йому провести слідчі дії, однак через відсутність своїх адвокатів Антоненко відмовився. Однак о 21:00 його все ж таки повезли на вул. Івана Франка, де планували провести слідчий експеримент без його адвокатів, але за участі державного адвоката.

«Під час спілкування з державним адвокатом я вирішив, що він ніяким чином не зможе надати мені якісну правову допомогу, оскільки він не знайомий з обставинами події та матеріалами досудового слідства. Тому я повідомив на відеокамеру, що відмовляюся брати участь у слідчих діях, і можу зробити це виключно у присутності своїх захисників», - йдеться в опублікованому захистом поясненні Антоненка від 2 січня щодо відмови в участі у слідчому експерименті.

Після цього його знову доставили до ІТТ.

За словами Антоненка, і на місці, де мав відбутися експеримент, і опісля в ІТТ, Катинський намагався змусити його взяти участь у слідчих діях без його захисників.

«Вважаю дії слідчого незаконними, оскільки він не попередив завчасно моїх захисників про заплановану слідчу дію, тому порушив моє право на захист», - резюмував Антоненко.

Як повідомляв УНІАН, Шеремет загинув у центрі Києва вранці 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля.

12 грудня 2019 року в Нацполіції заявили, що у причетності до вбивства журналіста підозрюють п'ятьох осіб: музиканта, ветерана АТО Антоненка, лікаря Юлію Кузьменко (псевдонім "Ліса"), військову медсестру Яну Дугарь. Також у справі фігурує подружжя добровольців Інни ("Пума") і Владислава ("Буча") Грищенків, яке проходить підозрюваними у справі про замах на вбивство бізнесмена в Косові Івано-Франківської області.

Правоохоронці стверджують, що метою вбивства Шеремета була дестабілізація суспільно-політичної ситуації в Україні.

Підозри вручили Антоненку, якого слідство вважає організатором вбивства, Кузьменко, яка, на думку слідства, закладала вибухівку під авто журналіста, та Дугарь, яка напередодні вбивства нібито фотографувала камери спостереження на місці злочину.

Суд обрав Антоненку та Кузьменко запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою, Дугарь – запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту.