Апелляционный суд Киева отменил статус нерезидентов для жителей Крыма / firestock.ru

Сьогоднішнім рішенням апеляційного суду жителі Криму знову визнані резидентами України.

"Але суд задовольнив позов тільки в частині скасування пункту 1 постанови. А положення, які стосуються обмеження прав юридичних осіб, поки продовжують діяти. Суд також відмовився визнавати факт дискримінації", – про це повідомив "Подіям Криму" експерт "Регіонального центру прав людини" Сергій Заєць.

За словами експерта, незабаром правозахисниками буде подана касаційна скарга. Вони також очікують відповідної скарги й від НБУ, щоб повернути статус нерезидентів для кримчан.

Відео дня

Читайте такожЧубаров: Україна повинна зробити пріоритетом право татар на самовизначення в Криму

Заєць додав, що у Верховному суді України перебуває ще один позов, поданий організацією "Кримський центр ділового та культурного співробітництва "Український дім" та її головою Андрієм Щекуном.

Згідно з постановою Нацбанку України від 3 листопада 2014 року, громадяни України, а також юридичні особи, які мають кримську реєстрацію, оголошені нерезидентами. Таким чином, їм фактично відмовлено в наданні повного спектру банківських послуг, якими можуть користуватися інші громадяни України (відкриття рахунку, депозиту, оформлення кредиту і купівля іноземної валюти тощо).

Правозахисники заявили про дискримінацію кримчан, яка міститься в нормах постанови Нацбанку.