Фото УНІАН

Про це передає DW.

"У справі про підкуп німецьких правоохоронців одним із ключових доказів може стати доручення, власноруч підписане Дмитром Фірташем. Даний документ, про існування якого у своєму останньому числі повідомив німецький часопис Der Spiegel, олігарх підписав 12 травня 2014 року на ім'я двох співробітників Управління кримінальної поліції землі Мекленбург - Передня Померанія", - зазначає видання.

Ці правоохоронці начебто через посередників отримували хабарі від Фірташа, незаконно роздобуваючи конфіденційну інформацію в інтересах замовника.

Відео дня

Читайте такожСправа проти Фірташа: прокуратура перевіряє підозри у підкупі правоохоронців і в Австрії

Адвокати Фірташа через його речника підтвердили на запит DW існування відповідного доручення. Утім, як заявляють представники Фірташа, їхній клієнт не знав, що насправді ці особи були співробітниками поліції.

Також підозрюваною у цій справі є приватний детектив з Берліна Крістіна Вілкенінг. "За даними Der Spiegel, жінка отримала від Дмитра Фірташа 520 тисяч євро за "інформаційні і консультаційні послуги"", - пише видання.

"Консультантка", яку ЗМІ називають колишньою журналісткою та агентом східнонімецької "штазі" (Штазі - Міністерство державної безпеки у Німецькій Демократичній Республіці, що функціонувало у період 1950-89 рр. - УНІАН) під позивним "Ніна", пообіцяла за ці гроші організувати в інтересах олігарха неформальну комунікацію з американськими правоохоронними органами і спецслужбами.

Читайте такожДвоє дітей Фірташа мають російське громадянство

Фірташ доручив їй з'ясувати, "чого хочуть від нього американці". Відповідне замовлення олігарх зробив навесні 2014 року після того, як опинився у Відні під підпискою про невиїзд в очікуванні рішення суду про екстрадицію до США.

За інформацією видання, у дорученні Фірташ дав підозрюваним повноваження на переговори з компетентними органами США щодо питання його екстрадиції.

"Зрештою, пише Der Spiegel, поліцейські з північної Німеччини, а також їхня берлінська спільниця жодної користі замовнику не принесли. Адже провінційні правоохоронці, які зазвичай розслідують крадіжки чи вбивства на місцевому рівні, у принципі не могли мати зв'язків у США і своїми зверненнями до американських колег щодо справи Фірташа лише викликали підозри", - пише видання.

Після того, як ФБР звернулося до австрійських спецслужб із запитанням, що їм відомо про правоохоронців із Передньої Померанії, український олігарх припинив співпрацю з німцями. Відповідну пораду, як повідомляє Der Spiegel, Фірташу дали його американські адвокати.