Мінкульт збирається судитися через МАФ УПЦ МП / фото УНІАН

У міністерстві культури заявляють, що каплиця УПЦ МП, яку звели біля фундаменту Десятинної церкви у Києві, є незаконною і готують судові позови.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства культури України.

У відомстві каплицю УПЦ МП назвали незаконною забудовою, яка знаходиться на земельній ділянці особливо цінних територій та призводить по  пошкодження об’єктів культурної спадщини – пам’ятки національного значення на території охоронної (буферної зони) об’єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Читайте такожПідозрюваним у спробі підпалу каплиці УПЦ МП архітекторам прокуратура проситиме пом’якшити запобіжний захід

"Єдиним законним користувачем земельної ділянки станом на сьогодні є Національний музей  історії України. Законні права НМІУ, як землекористувача, порушено протиправними діями релігійної громади УПЦ", - йдеться в повідомленні.

У Мінкультури зазначають, що відповідно до п.2.1 Статуту, НМІУ є юридичною особою, а відповідно до п.2.6 Статуту Музей має право бути позивачем у суді.

Міністерство доручило Музею невідкладно вжити заходів "по усуненню перешкод щодо користування земельною ділянкою, яка надана Національному музею історії України у постійне користування (...), зокрема, шляхом пред’явлення відповідних судових позовів".

Також зазначається, що Мінкультури прийме участь у розгляді справи та повторно надішле до правоохоронних органів звернення, спрямовані на захист пам’ятки національного значення «Місто Володимира – дитинець стародавнього Києва з фундаментом Десятинної церкви (Церкви Успіння Пресвятої Богородиці) від V-IX століття, IX-XIII століття».