Олексій КУДРІН
Росія не надасть Україні кредит на 5 млрд. дол., а також не дасть Білорусі останній транш у сумі 500 млн. дол. з кредиту в 2 млрд. дол., але просуватиме інтереси цих країн по міжнародній лінії - щодо отримання позик від МВФ і антикризового фонду ЄврАзЕС.

Про це заявив віце-прем`єр, міністр фінансів РФ Олексій КУДРІН журналістам у Стамбулі, передає РІА "Новости".

«Поки ми не розглядаємо продовження кредиту Білорусі (останній транш на 500 млн. дол. із заявленого раніше стабілізаційного кредиту у розмірі 2 млрд. дол.)... На двосторонній основі не надамо», - сказав О.КУДРІН.

Відео дня

«Ми уважно спостерігаємо за виконанням програми МВФ (з кредитування України). Ми, як члени МВФ, підтримуємо виділення фондом кредиту Україні, але на двосторонній основі ми не плануємо (давати кредит)», - заявив також глава російського Мінфіну.

О.КУДРІН нагадав, що країни ЄврАзЕС домовилися про створення антикризового фонду, через який здебільшого і кредитуватимуться країни-учасники. Внесок Росії до фонду становитиме 7,5 млрд. дол.

Глава Мінфіну відзначив також, що уряд Білорусі на 90% виконує програму реформ, сформульовану спільно з МВФ.

"За рамками залишається лише те, що належить до двосторонніх відносин Росії і Білорусі, все інше Білорусь досить активно виконує. Тому я задоволений діями уряду республіки в частині виконання програми реформ, оскільки мої побажання практично на 90% збігаються з вимогами програми МВФ", - уточнив він.

О.КУДРІН висловив сподівання, що реформи в Білорусі "дадуть результати". При цьому він додав, що не "став би забігати наперед" щодо їх ефективності.

Міністр також нагадав, що Росія надає значні ресурси МВФ у рамках поповнення коштів фонду.

"І ми вважаємо, що за рахунок, зокрема цих ресурсів, і має надаватися допомога країнам на умовах програми, схваленої МВФ", - сказав він, нагадавши, що директор від Росії голосує "за" надання таких кредитів.

Як повідомлялося, Україна на початку поточного року зверталася до Росії за кредитом на закупівлю газу для закачування у підземні сховища.

Україна співробітничає з МВФ за схваленою у листопаді 2008 року дворічною програмою на загальну суму 16,43 млрд. дол. для боротьби з наслідками світової фінансової кризи. Київ вже одержав від фонду три транші - на 4,5, 2,8 і 3,3 млрд. дол. Кредит МВФ надано на 15 років під 4% річних.

Наприкінці 2008 р. Росія ухвалила рішення виділити Білорусі кредит у 2 млрд. дол., з якого вже видано 1,5 млрд. дол. Останній транш у розмірі 500 млн. дол. російський Мінфін не надав, заявляючи, що необхідна ретельна оцінка перспектив повернення цих коштів.