Лідер «Нашої України», колишній Президент Віктор ЮЩЕНКО переконаний, що Європейський парламент в оцінці присвоєння Степану Бандері звання Героя України продемонстрував “історичний комплекс”.

Про це він заявив під час візиту до Львова, повідомили УНІАН у прес-службі “Нашої України”.

Говорячи про період Другої світової війни та його оцінку, В.ЮЩЕНКО наголосив, що у війні на території України брала участь не лише гітлерівська Німеччина та СРСР, а й національні визвольні сили. При цьому він підкреслив, що УПА боролася за Україну. «І ми, безумовно, повинні сказати, що вони - наші герої, бо вони наближали нашу незалежність», - сказав лідер «нашоукраїнців». «Країна, яка не шанує своїх героїв, ніколи не матиме майбутнього», - додав В.ЮЩЕНКО.

Відео дня

Він відзначив, що його рішення про присвоєння С.Бандері звання Героя України викликає багато коментарів, однак підкреслив, що робив це свідомо, бо люди, які боролися за незалежність України у будь-які часи, є нашими героями. «І те забуття, якому вони були піддані, - несправедливе», - зауважив лідер «Нашої України».

«Це рішення необхідне для нашого становлення, самодостатності, для нашого єднання. Я не знаю випадків, коли на брехні можна об’єднуватися. Об’єднуються завжди на правді», - сказав В.ЮЩЕНКО. При цьому він відзначив, що «правда не завжди читається». «І очевидно потрібно ще трохи часу, щоб це моє рішення «прочитали»», - сказав колишній Президент. «Переконаний, що у нації є час для цього», - додав він.

Говорячи про ймовірність ревізувати цей указ, В.ЮЩЕНКО сказав: «Мені болить від того, що хтось до 9 травня хоче щось переглянути».

В.ЮЩЕНКО також подякував Львівській, Тернопільській, Івано-Франківській обласним радам, які відреагували на резолюцію Європарламенту.

Як повідомляв УНІАН, 25 лютого депутати Європарламенту схвалили резолюцію про ситуацію в Україні, у якій, серед іншого, засудили рішення В.ЮЩЕНКА надати звання Героя України С.Бандері і закликали нового главу держави Віктора ЯНУКОВИЧА переглянути це рішення.

5 березня В.ЯНУКОВИЧ у ході візиту до Москви пообіцяв до Дня Перемоги скасувати укази про присвоєння Степану Бандері і Роману Шухевичу звань Героя України.