Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ ухвалив рішення звільнити від відбування покарання з випробувальним терміном 62-річного засудженого колишнього Алуштинського міського голову Олексія НЕЧАЄВА.

Про це УНІАН повідомили у прес-службі Уповноваженого з прав людини Ніни КАРПАЧОВОЇ.

У повідомленні зазначається, що здійснюючи за дорученням Н.КАРПАЧОВОЇ моніторинг стану дотримання прав ув’язнених у Сімферопольському слідчому ізоляторі, представники омбудсмана виявили у медичній частині СІЗО тяжко хворого О.НЕЧАЄВА. Його стан здоров’я був настільки критичним, що засуджений ледве говорив та не міг підвестися з лікарняного ліжка, зауважили у прес-службі.

Відео дня

Як з’ясувалося, Алуштинським міським судом від 11 жовтня 2010 року без урахування всіх обставин справи, стану здоров’я, віку та інших пом’якшуючих вину обставин О.НЕЧАЄВУ було призначене надто суворе покарання – 7 років позбавлення волі за перевищення службових повноважень, якими не було заподіяно суттєвої шкоди державним інтересам. Інкримінована йому матеріальна шкода у розмірі 29 тис. грн. була повністю погашена обвинуваченим у справі ще до вироку суду.

”За п`ять місяців перебування в Сімферопольському СІЗО в ув’язненого, інваліда ІІ групи, загострилися хронічний пієлонефрит єдиної нирки, цукровий діабет, гіпертонія, кардіосклероз, а також ускладнився перебіг інших хронічних хвороб. Відбування покарання в такому критичному стані за ґратами прирікало О.НЕЧАЄВА на смерть. Самопочуття ув’язненого значно погіршилося під час його двотижневого виснажливого етапування з Сімферополя на Чернігівщину – до Менської виправної колонії через СІЗО Одеси, Києва і Харкова. Етапований був на грані життя і смерті, оскільки не міг отримати ні спеціалізованої медичної допомоги, ні відповідного діабетичного харчування, ні належних санітарних умов.

З часу відкриття провадження омбудсман України розпочала вживати невідкладні заходи, спрямовані на обстоювання головного права людини – права на життя. Передусім вдалося зупинити жахливе етапування ув’язненого, щойно доставленого до Київського СІЗО”, - зазначається у повідомленні.

“Етаповані в’язні іноді місяцями не мають права на отримання продуктових чи медичних передач, вже не кажучи про відповідне лікування”, - наголосила Н.КАРПАЧОВА, яку цитує її прес-служба.

У зв’язку із цим, уповноважений з прав людини звернулася до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ з проханням ретельно розглянути касаційну скаргу адвоката засудженого та подання омбудсмана. Дослухавшись до аргументів захисту та Уповноваженого з прав людини, Вищий спеціалізований суд України пом’якшив покарання засудженому до 5 років позбавлення волі та звільнив від відбування покарання з випробувальним строком на 2 роки.