На думку ж експертів ЄБРР, український ВВП завершить 2013-мй в мінусі

Таку думку висловила голова комісії УСПП з питань економічної політики Юлія Дроговоз.

«Загальноекономічна ситуація зараз складна. Витискувати "соки" просто вже немає куди. У підприємств критично не вистачає обігових коштів», - зауважила експерт.

За словами Дроговоз, для бізнесу вкрай актуальною є проблема збуту своєї продукції. Особливо негативним фактором при цьому на внутрішньому ринку є падіння платоспроможності населення. Відносно краще почуваються лише деякі компанії, які працюють на ринки тих країн, яких меншою мірою зачепила стагнація світової економіки.

Відео дня

«Українська економіка потребує прориву, про який так давно і багато говорять. Але його немає. У поточній ситуації якісь локальні заходи не допоможуть. Потрібна системна робота», - резюмувала Дроговоз.

Нагадаємо, що Президент доручив уряду підготувати проект змін до держбюджету, що має призвести у т.ч. до розширення дохідної частини держкошторису.

Це при тому, що в травні промислове виробництво в Україні впало на 9,3% у порівнянні з аналогічним періодом 2012 року, а за прогнозами експертів за підсумками ІІ кварталу українська економіка знову продемонструє від’ємні параметри зростання ВВП, як і в першому кварталі.

План доходів бюджету-2013 вже у поточній редакції на 5% більший, ніж був у 2012 році. Причому він сформований на основі урядового прогнозу збільшення ВВП на 3,4%, хоча в МВФ прогнозували, що за підсумками року Україна може вийти хіба в «нуль». На думку ж експертів ЄБРР, український ВВП завершить 2013-мй в мінусі.