З Україною ми завершили переговори - ван Ромпей

Про це президент Європейської ради Херман Ван Ромпей сказав в інтерв'ю російській газеті «Коммерсант».

«Це проблема технічного характеру, перешкода виникає, якщо країна одночасно бере участь у зоні вільної торгівлі і хоче увійти до Митного союзу, тоді як не всі члени союзу є членами СОТ. Ось тоді це перетворюється на модель «або-або», але це не політична проблема, а логічний наслідок - ви не можете мати ЗВТ з нами, і водночас Митний союз з країнами, які не настільки відкрили власну торгівлю, як це зробили ми. Тому не можна говорити, що це тиск з нашого боку», - сказав Ромпей.

Він зазначив, що близькими до завершення є угоди про асоціацію з Молдовою, Грузією, Вірменією і Україною.

Відео дня

«З Україною ми завершили переговори, проте країні необхідно виконати ряд процедур перед підписанням угоди. Ми не вважаємо, що це загрожує російським інтересам, ці країни повинні ухвалювати самостійні рішення, без тиску ззовні», - підкреслив він.

Ромпей додав, що були проведені переговори, тому з боку ЄС ніякого тиску не немає, немає обмежувальних умов «якщо ви робите це, то ми зробимо те».

«Якщо країна входить до угоди про асоціацію, що означає і політичну співпрацю, і угоди про зону вільної торгівлі (ЗВТ), то це не повинно сприйматися як перешкода хорошим відносинам з Росією - це не модель «або-або», швидше «і-і», на що в Росії не завжди дивляться аналогічним чином», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, 18 вересня Кабінет міністрів України схвалив проект Угоди про асоціацію між Україною і Європейським Союзом.

Україна і ЄС почали переговори про нову угоду в 2007 році. 30 березня 2012 року сторони парафували Угоду про асоціацію і поглиблену і всеосяжну зону вільної торгівлі.

Разом з тим, протягом 2012 року з боку ЄС неодноразово звучала критика ситуації в Україні, зокрема, щодо застосування до колишніх членів уряду вибіркового правосуддя.

10 грудня 2012 року Рада закордонних справ ЄС схвалила висновок щодо України, в якому висловила готовність підписати Угоду про асоціацію між Україною і ЄС на саміті “Східного партнерства” у Вільнюсі в листопаді 2013 року за умови, що Київ продемонструє рішучі дії та відчутний прогрес у реформуванні виборчого законодавства, вирішенні проблеми вибіркового правосуддя і продовженні реформ в рамках Порядку денного асоціації.