У деяких випадках кредитори не мають права вимагати забирати нерухомість у людей, які опинилися в боргах / колаж УНІАН з фото pixabay.com та фото ua.depositphotos.com

Повномасштабна війна в Україні триває, але, попри це, можливий арешт майна боржника за аліментами, людей, які не виплачували людям зарплату чи влізли у борги якимось іншим способом.

Арешт майна у воєнний час - що потрібно знати

Боржниками можуть бути як фізичні, так і юридичні особи. У нашій країні 2014 року запустили державний інтернет-аукціон "СЕТАМ", на якому майно людей, що загрузли в боргах, можуть "пустити з молотка". Суть аукціону полягає в тому, щоб виручити гроші, які людина винна, але не хоче віддавати, а залишок коштів, якщо він буде, "світить" власнику речей. Продати можуть і нерухомість, і всілякий непотріб, навіть пачку дріжджів.

Відео дня

На кінець травня проблеми переважно мали громадяни, які опинилися в борговій ямі через кредити чи договори позики. Такою інформацією в "CETAM" поділилися з ТСН.ua. Якщо людина ухилятиметься від мобілізаційних заходів, наразиться на покарання штрафом і не виплатить необхідну суму, то і вона може опинитися в переліку боржників, а згодом залишитися без майна.

Арешт майна боржника за кредитом чи людини, яка якимось іншим способом опинилася в боргах, непростий процес. Спочатку кредитору потрібно направити позов до суду і вимагати стягнути заборгованість з боржника. За відомостями адвокатів, часто суди ухвалюють рішення на користь кредиторів, і після цього боржникам потрібно виплачувати не тільки основну суму боргу, а й, зокрема, кілька відсотків річних за те, що вони користувалися кредитними грошима.

У нашій країні арешт нерухомого майна можливий, якщо кредитор проситиме суд для забезпечення реального стягнення грошей з боржника заарештувати його певне майно, зокрема, йдеться про житло, засоби пересування та рахунки.

Яка сума боргу для арешту майна - Україна має це знати

Наприкінці лютого поточного року в Південному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції повідомили, що, якщо сума, яку хочуть стягнути за виконавчим провадженням, становить менше ніж розмір 20 мінімальних зарплат (з 1 квітня - 160 тис. гривень), то не здійснюється приймання звернення на стягнення єдиного житла боржника чи ділянки.

Коли забирають майно за борги, і що забрати не можуть

У боржника щось можуть відібрати тільки за рішенням суду. Юристи зазначають, що є цілий перелік того, що не можна забрати, зокрема, до нього входять:

  • нагороди та призи;
  • речі індивідуального користування (наприклад, взуття та одяг);
  • дитячі речі;
  • вироби медичного призначення, які необхідні боржнику чи його рідним за показаннями медиків;
  • деякі меблі, зокрема, на сім'ю має залишитися одна шафа і стіл;
  • єдиний холодильник/телевізор/комп'ютер;
  • майно, необхідне для релігійних обрядів.

Якщо люди займаються фермерством, у них не можна забирати незібраний врожай і насіння, яке необхідне для нового посіву, а також інвентар.

Чи можуть забрати квартиру за борги у воєнний час

У зв'язку з набуттям чинності численних змін до законодавства, що стосується військового обліку та мобілізації, суттєвим підняттям штрафів за його порушення, виник певний суспільний резонанс, і чимало громадян занепокоїлися тим, що в них можуть "відібрати" майно, однак це не зовсім так, розповів УНІАН адвокат Адвокатського бюро "Гросмейстер" Віталій Власюк і пояснив причину.

У нашій країні військовозобов'язаним, які ухиляються від мобілізації, загрожує адміністративне покарання - від 17 тисяч гривень до 25,5 тис. грн. Крім того, за словами адвоката, процедуру притягнення до такої відповідальності спростили - тепер територіальні центри комплектування фактично можуть виносити постанови і накладати штрафи на громадян "заочно".

Потім документи скеровують до виконавчої служби, яка і може виносити постанови про арешт різного майна чи рахунків. Якщо нерухомість заарештовано, це не означає, що буде "автоматичне" звернення на його стягнення, оскільки відібрання нерухомості - крайній захід.

Якщо людина не винна більш ніж 160 тисяч гривень, то їй не загрожує стягнення єдиного житла. "Це важко буде нахапати прямо стільки (штрафів, - Ред.), щоб на 160 тисяч за тим мобілізаційним законодавством, але в теорії це можливо...", - попередив експерт.

Раніше УНІАН писав, який штраф за неявку в ТЦК з 18 травня загрожує українцям.

Вас також можуть зацікавити новини: