В МЗС прокоментували переговори з Іраном щодо збиття літака МАУ / REUTERS

Україна більше зацікавлена у розкритті правди про обставини катастрофи літака МАУ в Ірані, ніж в отриманні грошової компенсації.

Читайте такожУкраїна докладає усіх зусиль, аби виплата Іраном компенсацій за МАУ не затяглася на роки - Кулеба

Таку заяву в інтерв’ю іранській службі «Радіо Свобода» зробив заступник голови Міністерства закордонних справ України, керівник української групи переговорників із Іраном щодо катастрофи рейсу PS752 Євген Єнін.

Відео дня

За його словами, спільна позиція України і родин загиблих в авіакатастрофі над Тегераном полягає у тому, що має бути встановлена точна причина загибелі літака, і, залежно від причин катастрофи, буде обговорюватися питання компенсації.

«Питання правди нас хвилюють набагато більше, ніж питання грошей. І це не моя позиція, чи моя примха як керівника делегації, це – вимоги родин загиблих, які хочуть знати, що сталось тоді. Ми за жодних умов не погодимося на гроші в обмін на правду», – заявив Єнін.

Урядовець наголосив, що розуміння правди зможе об’єктивно визначити рівень компенсацій, на які можуть претендувати родини загиблих, авіакомпанія і держава Україна

Раніше Єнін повідомляв, що на переговорах іранська сторона підтвердила свою готовність компенсувати збитки, у тому числі й авіакомпанії «МАУ», представники якої були запрошені на переговори з української сторони.

Терміни переговорів про компенсацію, за словами посадовця, залежать від того, чи це питання дійде до суду, чи закінчиться досудовою домовленістю. Спираючись на міжнародну практику, досудове вирішення триває «мінімально два з чимось роки», а у випадку судових процедур – то «починаючи від п'яти років».

За словами заступника голови МЗС, Україна очікує від Тегерану завершення розслідування і публікації його результатів до кінця цього року. В рамках цієї публікації мають стати доступні і дані «чорних скриньок». І якщо українську сторону не будуть задовольняти якісь аспекти технічного розслідування, вона буде мати можливість висловити свої зауваження.

Як зазначив Єнін, якщо іранська сторона говорить про «людську помилку» як про причину катастрофи, то важливо встановити, чи йдеться про «системні прорахунки в організації безпеки польотів». Відтак, технічне розслідування катастрофи важливе не лише для України, але і для всієї міжнародної спільноти.

Збиття українського літака Іраном: хроніка

  • 8 січня в Ірані розбився літак «Міжнародних авіаліній України», який виконував рейс за маршрутом Тегеран-Київ. Загинули 176 осіб. На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, зокрема 9 членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини і Великої Британії.
  • Через три дні президент Ірану Хасан Рухані визнав, що український лайнер був збитий «в результаті ненавмисної людської помилки» і пообіцяв притягнути винних до відповідальності.
  • 18 липня стало відомо, що Іран передав бортові самописці з літака МАУ до Франції на дослідження. 21 липня очільник МЗС Дмитро Кулеба повідомив, що зчитування «чорних скриньок» літака МАУ пройшло успішно.
  • Заступник міністра закордонних справ Єнін повідомив, що розшифрування «чорних скриньок» зі збитого літака МАУ підтвердило незаконне втручання в його політ.
  • 30 липня у Києві відбулися переговори з іранською делегацією щодо виплати компенсацій після збиття літака. 31 липня Кулеба повідомив три головні результати переговорів з делегацією Ірану щодо компенсацій у справі збитого літака МАУ. Зокрема, серед іншого, Іран включився у переговорний процес щодо встановлення всіх обставин трагедії, притягнення всіх винних до відповідальності і виплати всіх необхідних компенсацій. Також Іран погодився виконати усі свої зобов'язання за міжнародними конвенціями у сфері авіації. Водночас, нині немає відповіді на запитання, якою буде сума компенсацій.
  • В серпні в Ірані заявили, що не будуть виплачувати компенсацію українській авіакомпанії МАУ за збитий над Тегераном пасажирський літак. За словами голови Центральної страхової організації Ірану Голамреза Сулеймані, літак не був застрахований в іранських страхових компаніях.
  • У жовтні в Тегерані відбудеться наступний раунд переговорів з Іраном у справі збитого літака МАУ.