Бізнес закликає прибрати 'монопольні ризики' із закону про поштовий зв’язок в Україні

Представники українського бізнесу вважають, що ухвалений нардепами "поштовий" закон посилив тиск на бізнес, створив корупційні ризики, а деякі його недоліки можуть призвести до монополізації ринку. Про це заявляють у компанії "Нова пошта", представник якої вже звернувся із зауваженнями до профільного комітету Ради, аби депутати вдосконалили документ.

Наголошується, що закон передбачає право та можливість здійснювати міжнародний поштовий обмін операторам поштового зв'язку, які мають код оператора у Всесвітньому поштовому союзі (ВПС). Тож "Нова пошта" звернулася до ВПС з проханням надати їй відповідний код.

Так, як розповіли в компанії, вони отримали офіційну відповідь, що "з 2007 року Всесвітнім поштовим союзом не видаються такі коди поштовим операторам, що не мають статусу призначеного оператора". Тож НП не може отримати код, а отже, й вийти на ринок міжнародних відправлень.

Відео дня

"Відтак, український ринок міжнародних відправлень буде поділений між двома операторами, які мають спеціальний код ВПС — державною "Укрпоштою" і приватною службою "Міст Експрес", - зазначили у компанії.

При цьому, звертають увагу у "Новій пошті", у самому ЄС наявність такого коду необов’язкова з 2007 року.

"Відтак, положення українського закону про поштовий зв’язок суперечать практиці ЄС. А депутати "загнали" українців у монопольну пастку — люди просто не матимуть вибору. Адже без змін до закону, які привели б його у відповідність з європейською регуляторною практикою, доступ на ринок всім іншим операторам просто закритий — він стане монополізованим", - переконані у НП.

"Зазначені вище обставини повною мірою свідчать про фактичну та практичну недієвість механізму реалізації закладеної у Закон України "Про поштовий зв’язок" ідеї про необхідність запобігання проявам монополізації на ринку послуг поштового зв’язку у сфері здійснення міжнародного поштового обміну. Враховуючи наведене, просимо ініціювати розробку та втілення термінових змін до Закону України "Про поштовий зв’язок", які б дозволяли операторам поштового зв’язку брати участь у міжнародному поштовому обміні на умовах вільної конкуренції із чітко встановленими правилами та вимогами. Здійснення міжнародного співробітництва у сфері надання послуг поштового зв’язку має відбуватись на вільних прозорих та однакових для всіх учасників умовах", — вказує "Нова пошта" в офіційному зверненні до керівника парламентського Комітету з питань транспорту та інфраструктури Юрія Кісєля — він відповідає за розробку законодавчої бази для регулювання поштової галузі.

Тож у компанії НП наголосили, що "поштовий" закон має низку недоліків, тож рано чи пізно депутатам доведеться його переписувати, адже Україні слід  гармонізувати своє законодавство з європейським на шляху до ЄС.

У "Новій пошті" кажуть, що ще на стадії роботи у парламенті над законопроектом, який з грудня 2022 року вже регулює поштову діяльність в Україні, до нього висловлювались інші серйозні зауваження. Але депутати їх   проігнорували.