Пам'ятник Катерині II / фото Думська

Питання про знесення в Одесі монументу російської імператриці Катерині ІІ перебуває у компетенції міської влади.

Про це на брифінгу заявив речник начальника Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук.

"Так званий пам’ятник Катерині, звичайно, треба прибирати. Це моя особиста точка зору. Що стосується офіційної позиції, то нашу позицію - Одеської обласної адміністрації - підтримав президент Володимир Зеленський, відповідаючи на відповідну петицію. Він сказав, що сьогодні всі важелі, всі механізми для того, щоб це питання було остаточно закрите, знаходяться у міської влади", - сказав Братчук.

Відео дня

Спікер зазначив, що міська влада має на це повноваження, і питання має бути вирішено відповідно з чинним законодавством.

"М’яч на полі міської влади, і я не бачу нічого складного в тому, щоб це питання вирішити", - сказав Братчук.

Нагадаємо, петиція за демонтаж пам'ятника "Засновникам Одеси", центральна фігура якого - імператриця Катерина ІІ, набрала потрібну кількість підписів, але знесення (перенесення, демонтаж та ін.) пам'яток у містах – прерогатива місцевої влади.

Нещодавно низка українських ЗМІ з посиланням на інтерв'ю мера міста Геннадія Труханова одному з закордонних видань дала інформацію про те, що мер зайняв своєрідну позицію у питанні знесення монумента. Зокрема, відповідаючи на запитання щодо демонтажу пам'ятника "Засновникам Одеси", він сказав, що зараз "не бачить у цьому сенсу".

Як повідомляв УНІАН, у 2007 році в Одесі провели комплексну реставрацію Катерининської площі, в рамках якої встановили пам'ятник "Засновникам Одеси" – точну копію оригіналу, демонтованого більшовиками у 1925 році. Пам'ятник є композицією, центральна фігура якого - імператриця Катерина ІІ. Її оточують сателіти – Григорій Потьомкін, Платон Зубов, Йосип Дерибас та Франц де Волан. Через цей монумент в Одесі неодноразово спалахували скандали, оскільки частина жителів міста вимагають його демонтувати.

Вас також можуть зацікавити новини: