Рік тому, під час перших хвиль коронавірусу, 320 мільйонів дітей по всьому світу були ізольовані вдома, перейшовши на онлайн навчання. Кожен п’ятий учень замість того, щоб вирушати до школи, у кращому разі вмикав ноутбук та займався дистанційно, або ж вмикав телевізор, TikTok чи ігри на телефоні. Чому? Через популярність необґрунтованого припущення про те, що закриття навчальних закладів може сповільнити процес поширення вірусу Covid-19. 

ЮНІСЕФ підкреслив, що розподіл вакцин в соціумі є справою урядів, але пріоритет педагогів в черзі за вакциною є беззаперечним

Не дивно, що наприкінці минулого року дитячий фонд ООН ЮНІСЕФ почав бити на сполох, розуміючи, наскільки через фізичне відсторонення від освітнього процесу порушується право дітей на освіту. Розв’язання проблеми світовий лідер з захисту прав та інтересів дітей бачив у вакцинації вчителів. ЮНІСЕФ підкреслив, що розподіл вакцин в соціумі є справою урядів, але пріоритет педагогів в черзі за вакциною є беззаперечним. Тому рекомендував включити цю групу в першу чергу вакцинації. 

Відео дня

Зважаючи, що чим довшою є відсутність належного навчального процесу в дітей, тим складнішою буде їх повернення до повноцінної освіти, а їх батьків до роботи, уряди всього світу прислухались до рекомендацій ЮНІСЕФ. Україна не стала виключенням. Для освітян ще навесні була виділена вакцина Pfizer, якій в нашій країні довіряють найбільше. Але… за півроку щеплення зробили менш як 30% працівників освіти.

Здавалось би, педагоги мали б радіти тому, як їх цінують та як турбуються про їхнє здоров’я. Натомість значна частина освітян відчула себе піддослідними кроликами та рішуче відмовилась від вакцинації. Держава проявила достатньо кволі та слабкі спроби розвіяти міфи про "чипування" та "зміну ДНК", довести важливість щеплення та відповідальність не лише за своє здоров’я.

До чого це призведе? До чергового закриття шкіл, яке вже знову замайоріло на обрії. Адже з 23 вересня Україна переходить у "жовту" карантинну зону. І школи, які не дотрималися вимоги про 80% вакцинованих, зможуть закрити.

Цікаво, що багато вчителів - і мова йде в основному про вчителів державних шкіл - говорять про дистанційне навчання не зі страхом, а з надією, адже вони вже зрозуміли, що онлайн-освіта для них є легальним способом зняти з себе відповідальність та перекласти її на плечі батьків. Після цього прогалини в освіті школярів вчителям можна заповнити за допомогою додаткових репетиторських годин. Звісно, платних.

За півроку щеплення зробили менш як 30% працівників освіти

Найбільше серед невакцинованих педагогів вражають не ті, що бояться теорії змов та невивчених наслідків вакцини. А ті, хто адаптувався до дистанційної освіти в тому вигляді, як її пропонують державні школи, і почав більше заробляти на індивідуальних заняттях паралельно зі шкільними онлайн-уроками. В багатьох школах онлайн-заняття були скорочені з 45 до 20 хвилин, вчителі почали не лише заощаджувати час на дорогу і підготовку, а й спокійніше ставитись до якості викладання, адже безлад на онлайн-занятті часто залишається непомітним, а перевірити якість знань - справа непроста. 

Чи можна інформаційною політикою держави перемогти поширення теорії змов? Варто подивитись на досвід інших країн. 

Наприклад, в США, попри те, що серед американців також розповсюджені байки про шкідливість вакцини проти Covid-19, побоювання щодо її недостатньої вивченості, історії про те, що Білл Гейтс за допомогою препаратів хоче підкорити людство, владі вдалось залучити до вакцинації широкі верстви населення і цього навчального року учні повернулись до шкіл. Згідно з серпневими даними Американської асоціації вчителів, близько 90% її членів вже вакциновані. 

Як країни залучають до вакцинації? Широко розповсюджується практика надання бонусів вакцинованим людям, яка не знає меж креативності. 

  • Білий дім використовує в агітації за вакцинацію прийоми політичних компаній і залучає до інформаційних війн кращих стратегів та піарників. Американцям телефонують, приходять додому і надсилають повідомлення з запрошенням на щеплення, видають безкоштовні квитки на спортивні заходи, подарункові карти.
  • Такі дейтинг-сервіси, як Tinder, пропонують бонуси вакцинованим користувачам -  безкоштовні "суперлайки" та інші платні опції.  
  • Банально - стимулювання грошима. В кількох американських штатах стартували лотереї, в яких розігрується від 40 тисяч доларів до 5 мільйонів серед вакцинованих громадян. Аналогічно в Тайланді влада мотивувала щепитись, розігруючи серед вакцинованих громадян корів. Якщо до цієї пропозиції протягом доби щепились сотні тайців, то після її оголошення цифри вимірювались тисячами. Гроші за щеплення також пропонували в Сербії та Монголії.

Використовуючи різні підходи для різних культур, держави змогли вакцинувати своїх громадян, що дозволило вибороти право дітей на шкільну освіту

Тобто, використовуючи різні підходи для різних культур, держави змогли вакцинувати своїх громадян і пришвидшити боротьбу з вірусом, що дозволило вибороти право дітей на шкільну освіту.

Звісно, війну з Covid-19 ще не виграно. Вірус мутує, вакцинація не торкнулась всіх і кожного, і боротьба триває в усіх країнах. Але, спостерігаючи темпи вакцинації в Україні, доводиться з тривогою усвідомлювати масштаб її провалу в порівнянні з іншими країнами. Так, на початок вересня, за даними Електронної системи охорони здоров’я, навіть в Києві двома дозами вакцинувалося лише 39,5% освітян. Хоча доступ до вакцини у педагогів, як у привілейованої верстви, з’явився ще навесні. 

Найгірша ситуація в Луганській області (там щепились всього 880 працівників навчальних закладів, що становить 7,4%) та Одеській області (щеплено 5,6%). 

Зважаючи, що продовжити навчання офлайн в "жовтій" зоні можна буде лише за умови, що в освітніх закладах вакциновано не менше 80% працівників, ситуація виглядає загрозливо. Це неабияк непокоїть батьків, адже для них це – стан нестабільності. Чи варто шукати офісну роботу мамі першокласника, чи краще залишитись вдома, адже скоро в школі можуть ввести дистанційну освіту? Якщо вчителька дитини вакцинувалась, чи гарантує це безпеку дитині при тому, що від щеплення відмовились викладачка музики та фізкультури? Чи можна батькам здійснити велику покупку, чи гроші знову доведеться віддати репетитору, бо шкільний вчитель не зможе пояснити тему онлайн? 

Сьогодні ми знову бачимо зростання кількості хворих і читаємо, що місця в лікарнях скоро закінчаться. Освітяни отримують інформацію про класи, які закриваються один за одним по всій країні, про хворих учителів, дітей та їх батьків. Варто зрозуміти: до доковідного минулого повернутись не вдасться. Боротьба триває і вакцинація наразі є найкращим способом її продовжувати. 

Цей спосіб дійсно не є досконалим і, можливо, суперечливим. Може не дуже приємним і трохи лякає. Але саме вакцинація є дорослою позицією людини, яка думає не тільки про власне здоров’я, але й про здоров’я своєї родини, родичів, сусідів, колег, друзів, однокласників своїх дітей. Думає не лише про сьогодні і завтра, але й про майбутнє. 

Крім того, чому б не подивитись на вакцинацію як на турботу? Ще сто років тому про такий подарунок, як безкоштовне щеплення, годі було й мріяти. 

Лідія Білас, співзасновниця мережі шкіл повного дня КМДШ