Що зміниться в Україні з 1 листопада / фото ua.depositphotos.com

З 1 листопада життя українців у багатьох аспектах зміниться. В останній місяць осені українці будуть економити електроенергію і жити в умовах періодичних відключень світла. Тарифи на комунальні послуги в листопаді "заморозять", але подорожчає оформлення паспорта та деяких інших документів.

Подорожчання вартості оформлення паспорта та деяких інших документів

З 1 листопада в Україні подорожчає термінове оформлення паспорта України та закордонного паспорта. Також подорожчає оформлення ще кількох документів. Ціни виростять наступним чином:

  • за термінове оформлення паспорта громадянина України - 496 гривень (раніше було 252 гривні);
  • за термінове оформлення закордонного паспорта - 992 гривні (було 704 гривні);
  • за проїзний документ біженця - 452 гривні (було 226 гривень);
  • за вид на тимчасове проживання - 452 гривні замість 352 гривень.
  • за карту мігранта - 399 гривень замість 199.

При цьому порядок оформлення паспорта спростять. Отримати документ під час воєнного стану буде простіше.

Відео дня

Електронні рецепти на деякі препарати

З 1 листопада в Україні видаватимуть електронний рецепт на психотропні та наркотичні лікарські препарати. Термін дії Е-рецепта становитиме 10 днів. Перший електронний рецепт буде виписуватися при особистому відвідуванні лікаря, а наступні можна буде отримати дистанційно.

Виписати електронний рецепт можуть лише в тих лікарнях, які підключені до електронної системи охорони здоров'я. В інших установах рецепт будуть виписувати на паперових бланках.

Податки на продаж квартири в новобудовах

У листопаді набирають чинності норми Закону 2600 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування угод з об'єктами нерухомого майна, які будуть побудовані в майбутньому".

Цей закон вводить наступні податки на продаж нерухомості:

  • для інвесторів вводиться ПДВ касовим методом;
  • для фізичних осіб ставка податку становитиме 18% від різниці між ціною продажу або оціночної вартості і ціною її придбання при першій за рік продажу квартири.

Другий і наступні продажі житла протягом одного року оподатковуюються по 5%.

"Заморозка" комунальних тарифів

Тарифи на світло "заморозять" до кінця опалювального сезону. Вони складуть 1,44 грн за кВт-год за умови споживання до 250 кВт-год на місяць. Домогосподарства, які споживають більше 250 кВт-год на місяць, платитимуть 1,68 грн за кВт-год.

Ціна на природний газ для побутових споживачів буде такою ж, як 24 лютого 2022 року. Якщо у домогосподарства укладено річний контракт на газ, встановлений в ньому тариф буде "заморожений" на час воєнного стану і ще на 6 місяців.

Тарифи на розподіл газу і поставку гарячої води також будуть зафіксовані на одному рівні.

Початок опалювального сезону

Опалювальний сезон у 2022 році повинен був початися в листопаді з першими заморозками. Однак у більшості регіонів України вже в жовтні дали тепло в будинки з центральним опаленням. Зроблено це з метою економії електроенергії, щоб українці не вмикали електричні обігрівачі.

У регіонах, де ще не дали тепло (в основному це прикордонні території), опалення включать на початку листопада. Цього року знизили мінімальну допустиму температуру під час опалювального сзону до + 16 градусів, тому в будинках буде холодніше, ніж зазвичай.

Грошова допомога українцям

У листопаді евакуйовані українці та жителі деокупованих територій одержатьодноразову грошову допомогу. Її розмір складе 3000 гривень для дітей і людей з інвалідністю, і 2000 гривень для всіх інших. Виплачувати гроші буде Укрпошта за рахунок донорів.

Віялові відключення електроенергії

Росія завдає ракетних ударів по Українській енергетичній інфраструктурі. Через це в Україні можуть застосовувати віялові відключення електроенергії. Графік відключення світла для кожної області будуть публікувати місцева влада. Також українців просять самостійно економити світло удома.

Нові правила для переселенців в Європі

З 1 листопада в Австрії всі власники українського паспорта зможуть отримати "квиток першого прибуття". Його видаватимуть усім, хто в'їжджає в країну з боку України через кордони Чехії, Словаччини та Угорщини. Квиток дозволяє безкоштовно їздити в 2-му класі на поїздах ÖBB по Австрії або на прикордонні станції в напрямку Німеччини, Швейцарії, Італії. Діє він 24 години з моменту прибуття в Австрію.

Українецям в Нідерландах з 1 листопада потрібно поставити в паспорт відмітку про статус тимчасового захисту або про-документ. Без неї не можна буде офіційно працевлаштуватися. Отримати позначку можна в службах імміграції.