Найбільша активність на будмайданчиках фіксується в обласних центрах на заході країни та в Києві / фото УНІАН

За підсумками першого кварталу 2023 року лише в 30% новобудов, зведення яких почалося ще до повномасштабного вторгнення, тривають активні будівельні роботи.

Про це повідомив УНІАН співзасновник та керуючий партнер компанії INSPI Development Володимир Семенцов.

За його словами, на цей час близько 80% об’єктів, в яких тривають роботи, перебувають на високих стадіях готовності - понад 60-70% і вище. Водночас близько 20% - це нові житлові комплекси, старт яких розпочався з другої половини 2022 року.

Відео дня

Як зазначив експерт, найбільша активність на будмайданчиках фіксується в обласних центрах на заході країни та в Києві - 35% і 30% відповідно від загальної кількості об'єктів, що зводяться.

"В Одесі, Дніпрі та Харкові частка "активного будівництва" становить 12%, 10% і 7% відповідно. Решта об'єктів (близько 6%) зводяться в інших обласних центрах, зокрема Житомирі, Вінниці, Полтаві, Черкасах тощо", – додав Семенцов.

Він підкреслив, що за останні два місяці цінова ситуація на первинному ринку житла залишається досить стабільною: номінальні ціни зросли в середньому на 1-1,3% в гривневому еквіваленті.

На думку експерта, головними факторами, що формують цінову політику забудовників у 2023 році, є: стабілізація в економіці країни за рахунок значної макрофінансової допомоги країн-партнерів; приборкана інфляція, що за січень-лютий склала лише 1,5%; відносна стабільність в енергосистемі України.

"Більшість вітчизняних виробників будівельних матеріалів поступово поновлюють свою роботу, зокрема це стосується бетонних заводів. Розуміємо, що цей фактор позитивно впливає як на забезпечення будмайданчиків необхідними матеріалами, так і на цінову ситуацію: виробники, чудово усвідомлюючи наявні воєнні обставини, впроваджують досить гнучку, лояльну систему ціноутворення, тримаючи ціни в адекватних межах", - підкреслив Семенцов.

Що стосується попиту, то, за словами фахівця, після відносної нормалізації енергосистеми України та з настанням весни на ринку помітне незначне пожвавлення. І близько 70% покупців зацікавлені в придбанні квартир на завершальних стадіях будівництва у відносно безпечних західних регіонах України.

Водночас експерт зауважив, що рівень попиту на новобудови досі вкрай низький і становить до 40% від рівня лютого 2022 року.

За його словами, наразі забудовники досі пропонують реальним покупцям суттєві знижки - від 10% до 25%, розмір яких залежить від стадії готовності того чи іншого об'єкта, собівартості будівництва, регіону, локації, наявних фінансових можливостей девелопера продовжувати будівництво без прив'язки до рівня продажів.

Однак, на думку Семенцова, у найближчі два місяці рівень попиту навряд чи суттєво зросте. Саме стільки часу потрібно, щоб запрацював закон про компенсацію пошкодження та знищення нерухомого майна внаслідок бойових дій. Фахівець вважає, що за оптимальних умов цей закон потенційно збільшить попит на первинному ринку житла на 10-15%.

Ситуація з житлом в Україні - деталі

Пріоритетними напрямками під час відновлення України після війни стане критична інфраструктура, житло та важливі соціальні й транспортні об'єкти.

Нещодавно президент Володимир Зеленський підписав закон №7198, який запроваджує можливість компенсації за знищене та пошкоджене житло. 

Дві третини внутрішніх переселенців у Києві орендують квартиру, ще чверть - живуть у будинку родичів, друзів, знайомих.