Україна втрачає шанс на зростання своєї економіки, не стимулюючи співвітчизників повертатися з інших країн, де вони працюють, вважають фахівці.

Тільки такий шлях гарантує країні зростання економіки на рівні 5-7%, про бажання досягти якого говорять чиновники, йдеться в сюжеті 5 каналу.

"Світ стає більш прагматичним, конкуренція за людей буде тільки зростати. І чи виграє Україна в цій конкурентній боротьбі – залежить тільки від нашої влади. Потрібно змінювати країну – не тільки в гаслах, коли нам пропонують політики перед виборами. А змінювати таким чином, щоб люди відчували в першу чергу не своїми вухами, а своїми кишенями", – заявив Василь Воскобойник, президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування.

Відео дня

При цьому переважна кількість українських заробітчан змушена працювати далеко від дому у вкрай непростих умовах. Вони зізнаються, що їх працевлаштування за кордоном - важка праця при повній відсутності соціальних гарантій і мінімальними заходами з охорони праці. Житло ж і харчування, якими іноземні роботодавці заманюють до себе українців, найчастіше виявляється найдешевшим.

Особливо це стосується заробітчан, зайнятих на сезонних сільгоспроботах.

"Більшість працівників працюють без належного оформлення. Тобто без належного захисту, без страхування ризиків, пов’язаних із трудовою діяльністю. Без гарантій, що з ними належним чином розрахуються. Більше того, бувають випадки, коли ми стикаємось із елементами трудового рабства, коли людей експлуатують нищівно, при чому не розраховуються з ними належним чином", – пояснює Олег Пендзин, член Економічного дискусійного клубу.

Держава повинна більш активно стимулювати співвітчизників повертатися з-за кордону і працювати на свою країну, резюмують експерти.