Після звільнення Херсона зловмисник втік до Вінниччини / колаж УНІАН, фото ssu.gov.ua, dbr.gov.ua

Правоохоронці затримали херсонця, який під час тимчасової окупації міста працював у каральному органі російських окупантів, а потім втік на Вінниччину, де став переселенцем.

Як повідомляє прес-центр СБУ, викрито зрадника, який добровільно вступив до каральних органів Росії під час тимчасової окупації правобережної Херсонщини.

Зловмисник - екс-посадовець "Дар’ївської виправної колонії № 10", який після захоплення Херсону перейшов на бік загарбників і запропонував свою "кандидатуру" до лав охоронців російських тюрем.

Відео дня

"Він написав "заяву на працевлаштування" на ім’я очільника так званого "управління служби виконання покарань по Херсонській області" колаборанта Євгена Соболєва. У червні 2022 року зрадника призначили "молодшим інспектором групи нагляду" у складі захопленої на той час "Північної виправної колонії № 90", - розповіли у пресцентрі.

На цій "посаді" зрадник забезпечував охорону камер та "периметра" російської тюрми, до якої рашисти ув’язнювали учасників руху опору в регіоні", - розповіли у спецслужбі.

Також фігурант брав участь у депортації потерпілих до місць позбавлення волі на території країни-агресора.

За даними слідства, після звільнення Херсона зловмисник втік до Вінниччини, де сподівався "загубитися" серед місцевих жителів і таким чином уникнути правосуддя. Однак, співробітники СБУ розшукали зловмисника і затримали за місцем тимчасового проживання.

Наразі фігуранту повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану), ч. 7 ст. 111-1 (добровільне зайняття громадянином України посади в незаконних судових або правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території).

Вирішується питання щодо обрання йому міри запобіжного заходу у виді тримання під вартою. Триває розслідування. Зраднику загрожує довічне ув’язнення.

За даними Державного бюро розслідувань, фігурант проводив огляди та обшуки, перевірки порушення вимог режиму відбування покарання, за що отримував зарплатню у рублях.

"Після звільнення Херсона чоловік не встиг втекти разом з окупантами та виїхав до Могилів-Подільського. У січні 2023 року зрадник отримав там статус внутрішньо переміщеної особи та почав оформлювати собі необхідні соціальні виплати", - розповіли у ДБР.

Затримання агентів РФ в Україні

Як повідомляв УНІАН, в Одесі затримали зв’язкового агента-спецназівця ФСБ РФ, який прикидався рятувальником, щоб коригувати ворожі удари по місту.

Зокрема для маскування зловмисник вступив до лав місцевого загону рятувальників-волонтерів, який допомагає підрозділам ДСНС у подоланні наслідків ракетних та дронових ударів по Одесі. Під виглядом рятувальника він прибував на місця "прильотів" та фіксував наслідки атак, про які звітував воєнній розвідці РФ.

Вас також можуть зацікавити новини: