Лукашенко втратив почесне звання доктора КНУ / REUTERS

Київський національний університет імені Тараса Шевченка позбавив Олександра Лукашенка, який вважає себе легітимно обраним президентом Білорусі, звання почесного доктора.

Про це в коментарі УНІАН повідомила проректор університету Олена Добржанська.

"Була Вчена рада і голосування таке було", - сказала вона і зауважила, що голосування відбулося в таємному режимі, рішення було підтримане більшістю голосів.

Відео дня

"Було дві процедури: перше - зміни в положення, які додають до цього положення взагалі процедуру позбавлення (звання - УНІАН), а друге - це те, що Вчена рада проголосувала таємним голосуванням. І майже всі члени Вченої ради проголосували за рішення позбавити Лукашенка звання почесного доктора університету", - розповіла проректор.

Читайте такожУ Лукашенка заявили про готовність відповісти заходу на санкції і хочуть компенсацій

Як повідомляв УНІАН, 31 травня ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Бугров висловив упевненість, що 7 червня Вчена рада на своєму засіданні може позбавити Лукашенка звання почесного доктора вишу. "Питання, чому ми це не зробили раніше - це питання відкрите. Я звернувся до Вченої ради з пропозицією виробити процедуру (позбавлення почесних звань – УНІАН), бо її насправді дійсно не існує на сьогодні", - заявив Бугров.

За словами ректора, три комісії Вченої ради: правнича, комісія з гуманітарних питань та міжнародного співробітництва виробили відповідну процедуру.

"Підставами (для позбавлення почесного наукового звання – УНІАН) є порушення прав людини, зневага до Держави Україна - це те, що ми говоримо про Лукашенка. Тому я звернувся до всіх членів Вченої ради з описом ситуації. 7 червня буде засідання Вченої ради університету, на якому буде два питання: перше - це затвердження процедури; друге - розгляд питання про позбавлення Лукашенка звання почесного доктора. Маючи на сьогоднішній день відгуки від значної більшості членів Вченої ради, я переконаний, що це питання буде вирішене позитивно", - наголосив він.

Бугров зауважив, що Лукашенку було присуджено звання почесного доктора у 2009 році, коли відбулося поліпшення відносин між Республікою Білорусь і Європейським Союзом. "Тодішній президент України Віктор Ющенко був одним із ініціаторів, а університет тоді був підпорядкований Адміністрації президента, маючи особливий статус. Це було символом нашої дружби з білоруським народом, тоді було відкрито білорусистику в Інституті філології. На сьогоднішній день це єдине місце в Україні, де вивчається білоруська мова та література, і воно продовжує функціонувати", - зауважив ректор.

Бугров підкреслив, що можливе позбавлення Лукашенка звання почесного доктора КНУ не спрямоване проти білоруського народу, рішення стосуватиметься лише самого Лукашенка.

Лукашенко проти України

  • Відносини Києва та Мінська стрімко зіпсувались після того, як в Білорусі почали жорстоко придушувати масові акції протесту проти президентства Лукашенка.
  • На цьому тлі він став звинувачувати Україну у втручанні у внутрішні справи Білорусі, оскільки Київ більше не визнає легітимність перебування Лукашенка на посту президента РБ.
  • 3 червня Верховна Рада України ухвалила заяву до білоруського режиму із закликом негайно звільнити журналіста й активіста Романа Протасевича і всіх політичних в’язнів.