Південь України поглинула катастрофа / фото www.instagram.com/libkos

Підрив росіянами греблі Каховської Гідроелектростанції призвів до великих негативних наслідків для навколишнього середовища.

Як зазначив еколог та експерт Мережі захисту національних інтересів ANTS Олег Листопад в ефірі "Еспресо", живі організми сильно постраждають від цієї катастрофи

"При таких різких змінах загине значна маса риби та інших водних організмів. Частина прісноводної риби буде винесена у солоне Чорне море, відповідно, там риба теж загине. Багато у Чорне море винесе органіки, що призведе до небажаних наслідків, бо у морі опиняться і трупи тварин, і загибла риба, і все сміття з вигрібних ям та туалетів", - сказав  Листопад.

Відео дня

Еколог відзначив, що найбільше постраждає Чорне море, адже там утвориться "органічна каша". У такій воді неможливо буде купатися.

"А багато органіки – це пожива для мікроскопічних водоростей, які почнуть активно розмножуватися та споживати багато кисню, що призведе до заморів,  перетворюючи Чорне море на органічну кашу. Умовно кажучи, зайти та купатися у морі не можна буде. Тепер курортний сезон невідомо коли відбудеться, бо такою водою не можна користуватися ні для чого", - додав експерт.

Однак наразі важко визначити точний масштаб трагедії. Для цього потрібно слідкувати за ситуацією щодо руху води та проводити дослідження.

"Складно сказати, що буде з дельфінами та іншими морськими мешканцями чи рослинами, але прогнозую, нічого хорошого. Наскільки цей удар сильний, покажуть подальші дослідження, бо важко зрозуміти, як будуть реагувати екосистеми", - повідомив Листопад.

Вибух на Каховській ГЕС: що відомо з актуального

У ніч з 5 на 6 червня російські окупанти підірвали дамбу Каховської ГЕС. Наслідком цього стали підтоплення населених пунктів через різкий підйом води у Дніпрі.

На підтоплених територіях є ризик виникнення інфекційних хвороб. В Міністерстві охорони здоров’я зазначають, що небезпека пов’язана з якістю питної води, бо підтоплення несуть в собі ризик розповсюдження збудників вірусів та інших гострих інфекційних захворювань.

Рівень води у водосховищі Каховської ГЕС опустився нижче "мертвої точки". Скид води із водосховища відбувається із інтенсивністю близько одного метру за добу. Паралельно триває розмив гідроспоруди.

Вас також можуть зацікавити новини: