Марічка Падалко та Наталя Островська закликали українців навіть попри війну дбайливо ставитися до свого здоров’я

Ведучі ТСН та "1+1 Марафон" Марічка Падалко та Наталя Островська взяли участь в соціальній кампанії, спрямованій на профілактику раку шкіри в Україні. Телеведучі закликають українців з 22 травня по 20 червня пройти безкоштовну діагностику родимок та новоутворень на тілі та отримати паспорт шкіри, з яким можна буде звернутися до будь-якого дерматолога, у тому числі у районній амбулаторії за місцем проживання. Проєкт "SkinScan. Я бережу свою шкіру" приурочений до Днів меланоми, які у травні відбуваються у всьому світі.

"Маленька родимка непомітно може стати великою проблемою, якщо за нею не стежити. Зараз, коли до нас повертається активне сонце, в усьому світі відбуваються дні обізнаності про рак шкіри і його профілактику. Посилена засмага вже давно перестала бути трендом. Прошу вас трохи подбати про себе. Я дуже люблю засмагу, вона "стрункішає" тіло на вигляд, круглолицим дівчатам "зменшує" щоки та і взагалі приваблює. Але на пробіжку я тепер тільки із сонцезахисним кремом, родимки перевірила в дерматолога. Одну підозрілу видалила майже 10 років тому. Про всяк випадок. Бережіть себе!", - каже Марічка Падалко.

На жаль, рак шкіри молодшає у всьому світі, а військові дії в Україні зробили проблему ще катастрофічнішою. У зв'язку з тим, що більшість українців живуть в умовах хронічного стресу, приділяють менше уваги своєму здоров'ю, мають обмежені можливості для своєчасних обстежень та скринінгів, лікарі фіксують погіршення загальної ситуації, пов'язаної зі здоров'ям загалом, та зі станом шкіри конкретно. Наталя Островська закликає українців навіть попри війну дбайливо ставитися до свого здоров’я:

"Для мене найголовніше – нагадати людям, що дбати про своє здоров’я потрібно навіть тоді, коли нічого не турбує, проходити регулярні чекапи у лікарів. Наприклад, на 3-й стадії рак шкіри не турбує. Лише, коли проявляються метастази, людина може відчувати, що захворіла. Рак шкіри виліковний, це доводить медицина, тому важливо вчасно звертатися до лікарів. Завжди ми дбаємо більше про здоров’я рідних, а про себе забуваємо. Варто подбати і про своє тіло і воно вам віддячить".

Згідно зі статистикою, в Україні лише 5% людей, які ніколи не мали і не мають жодних проблем зі шкірою. Однак, більшість шкірних захворювань виліковні або є естетичними дефектами шкіри.

Але, поза тим, не менше 5% на 100 тисяч людей у світі щорічно хворіють на рак шкіри і найагресивнішу його форму - меланому. На жаль, в Україні показник хворих в середньому на 2% вищий, ніж в Європі і США. У середньому, на кожні 100 осіб в Україні щонайменше 1 хворіє на меланому (найагресивнішою формою раку шкіри), щонайменше чотири – мають інші новоутворення на шкірі, які можуть бути небезпечними.

Безкоштовне обстеження родимок можна пройти щоденно з 22 травня до 20 червня з 12:00 до 20:00 у Києві, на території ТРЦ DREAM, 3 поверх, атріум Греція, за адресою Оболонський проспект 1-Б.