Українцям пояснили, як підтвердити постійний догляд для відстрочки

Адвокат Роман Сімутін пояснив, як підтвердити постійний догляд для відстрочки від мобілізації. У своєму YouTube-каналі він розповів, як підтвердити цей статус. 

Найголовніший документ, без якого неможливо рухатися та щось підтверджувати, - це довідка медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) або висновок лікарсько-консультаційної комісії (ЛКК) – форма 80-4/0, в якому зазначається, що особа потребує постійного догляду.

"Якщо, наприклад, це дружина чи чоловік, ваші батьки чи дружини, то підтвердження факту постійного догляду не потрібно", - каже Сімутін.

Адвокат пояснив, якщо ви здійснюєте догляд за родичем, тоді першочергово слід скласти акт про встановлення факту постійного догляду саме вами та за адресою проживання родича. Складає його соціальна служба.

Додатковим доказом є акт місцевого депутата про встановлення фактичного проживання з родичем за його адресою, якщо ви зареєстровані за різними адресами, але проживаєте разом.

"Це не прямо, але підтверджує факт постійного проживання, що в сукупності з актом про встановлення факту постійного догляду додає легітимності та доводить те, що саме ви здійснюєте догляд", - наголошує правник.

Сімутін підсумував, що цих документів достатньо для підтвердження факту постійного догляду. Тож не потрібно йти до суду, щоб у судовому порядку це доводити.

Мобілізація в Україні та відстрочка

З початку повномасштабного вторгнення РФ до України чоловіки віком 18-60 років мають бути призвані на військову службу. Але є винятки для деяких категорій через їхній стан здоров'я, вид діяльності або сімейні обставини.

Юристка Марія Звягінцева пояснювала, що повістки в Україні можуть вручати й військовозобов'язаним, які вже мають відстрочку, та людям з інвалідністю. Їм варто прийти у вказаний час до військкомату та надати документи, які підтверджують, що вони мають відстрочку, бронювання чи є особою з інвалідністю.

Також раніше адвокат Ростислав Кравець розповів, що робити, якщо у вас є відстрочка від мобілізації, є відповідні підстави, однак вам все одно видають повістку, вимагають прийти на ВЛК і мобілізуватись.

Вас також можуть зацікавити новини: