Адвокат висловився про запровадження електронних повісток в Україні / фото УНІАН

Загальна мобілізація в Україні триває, і наразі немає жодних законодавчих обмежень, які б не дозволяли ввести електронні повістки.

Про це заявив адвокат Юрій Танасійчук в ефірі "Київ 24", коментуючи інформацію народного депутата Федора Веніславського, що електронні повістки розсилати не будуть через е-кабінет військовозобов’язаного, зокрема, в додатку "Резерв+".

Танасійчук, відповідаючи на запитання, чи все ж можуть колись прийти до рішення розсилати е-повістки, зазначив: "Взагалі, навіщо було створювати додаток, якщо його не доповнювати функціоналом? Але, якщо про це заявляє парламентар, доволі впливова особа, то очевидно, що цих електронних повісток не буде".

Відео дня

На переконання адвоката, неправильно не використовувати наявні можливості. "Це тільки негативно впливає на комунікацію суспільства з урядом, з Міністерством оборони. Бо в електронний кабінет повістка може прийти дітям-мажорам, дітям або людям, які іншим "телефонним правом" користуються. І відповідно, мабуть, з цих міркувань частина народних депутатів виступає категорично проти", - пояснив Танасійчук.

Він підкреслив, що не бачить жодних законодавчих обмежень, які б не дозволяли цей інструмент ввести. "Якщо потрібні додаткові інструкції чи довнести зміни в одну статтю закону про мобілізацію, я думаю, що це абсолютно не складно. Ми кожен день зазнаємо страшенних втрат серед людських життів, війна кривава, і тут оцей "ручний" режим, він просто вже дістав", - сказав адвокат.

На його переконання, держава має зараз використовувати всі месенджери для роботи з військовозобов’язаними, оскільки такими способами зв’язку зараз активно всі користуються. "Країна, яка має надзвичайний додаток "Дія", яка запустила Helsi і масу інших розробок у сфері ІТ, інтегрованих з державою, намагається лишати додаток "Резерв+" якимось інформаційним листком… У мене враження для чого це робиться - два варіанти: або робота в інтересах ворога, або "ручний" режим, щоб уберегти своїх недоторканних синів, пасинків і інших близьких людей. Якщо ми говоримо про справедливість, ефективність, швидкість, про справедливу мобілізацію…", - зазначив Танасійчук.

Експерт додав, що вчора був в ТЦК, бачив кого залучають. "...про це не буду говорити публічно, але так бути не може. Тому, якщо говоримо про справедливість, то цей додаток міг би виконувати надзвичайно важливий функціонал", - вважає адвокат.

У центрі уваги мобілізація 2024 - сьогодні це варто знати

Як повідомляв УНІАН, вчора член комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, народний депутат Федір Веніславський заявив, що українська влада не планує запроваджувати електронні повістки в застосунках на кшталт "Резерв+". За його словами, це питання обговорювалось і дискутувалось під час роботи над законопроектом про мобілізацію.

"І кінцева позиція була консенсусна - електронних повісток через електронні кабінети не буде", - пояснив нардеп. Він також повідомив щодо електронних направлень на ВЛК. За словами Веніславського, в законі про мобілізацію не регламентували можливість направлення через електронний кабінет будь-яких повідомлень чи направлень на ВЛК. Тому з погляду закону направляти на ВЛК через електронні засоби комунікації не можна.

Вас також можуть зацікавити новини: