На Житомирщині знайшли стародавні монети / фото facebook.com/oleksandr.alfyorov

В Городниці Житомирської області знайшли справжній скарб національного значення – 32 срібні монети, що датуються 1000-1019 рр.

Читайте такожВ Ізраїлі під час розкопок знайшли глиняну посудину із золотими монетами (фото)Про це повідомив науковий співробітник Інституту історії НАН України Олександр Алфьоров на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, це перші монети Русі-України, на них зображений Київський князь, а на зворотній стороні княжий знак – «тризуб у Володимира та двозуб у Святополка».

Відео дня

 «Вчора пізно вечорі зі мною вийшли на зв’язок знайомі знайомих і сказали, що за абсолютно побутових обставин були знайдені ці монети. З перших слів ми дійшли спільної згоди – ця знахідка сторіччя має згідно з законом бути переданою державі», – зазначив Алфьоров.

Знайдена монета / фото facebook.com/oleksandr.alfyorov

Наразі відбувається передача скарбу.

«Нам необхідно убезпечити цю передачу, бо вона є прецедентом за всі роки незалежності. Водночас, монети не мають загубитись «на калідорах», а бути передані до музею. З вашої ласки, називаю цей скарб для історії та науки «Городницьким скарбом», – додав він.

Знайдена монета / фото facebook.com/oleksandr.alfyorov

Вас також можуть зацікавити інші новини