На досвіді Бучі розроблена інструкція про алгоритм дій після деокупації – Тимошенко

У рамках відновлення пошкодженої інфраструктури населених пунктів внаслідок бойових дій в Офісі Президента був розроблений відповідний механізм та план робіт у звільнених містах та селах.

Про це повідомив заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко в інтервʼю телеканалу "Рада".

За словами Тимошенка, до звільнених регіонів активно повертаються місцеві жителі, тож одне з головних завдань – створення комфортних умов для життя.

Відео дня

"Ми робимо все, щоб люди відчували, що країна відновлюється. Так, у нас є бойові дії, у нас війна. Але все-таки є регіони, в яких живуть люди, хтось повертається, хтось ще буде повертатися, тому для нас найголовніше – створити увесь побут. У нас є ціла інструкція і ми її, до речі, відпрацювали на прикладі Бучі, про те, що потрібно робити у кожному місті, у кожному селищі, коли воно деокуповане", – зазначив він.

Тимошенко додав, що згідно з відпрацьованим планом у розчищенні населених пунктів беруть участь велика кількість спеціалістів та волонтерів.

"Там багато моментів, починаючи, звісно, від ДСНС, поліції, які проводять розмінування. Потім заходять комунальники, потім заходять волонтери. У нас є вже великий волонтерський батальйон, можна так сказати, саме тих волонтерів, які займаються прибиранням завалів і прибиранням вулиць", – зазначив заступник керівника ОП.

У свою чергу, держава забезпечує працівників усім необхідним для роботи, включно з тимчасовим житлом у модульних будинках, які надаються партнерами із США.

"Вони (працівники – ред.) переїжджають з міста до міста. На прикладі Бородянки: ми поставили там перше модульне містечко, де вони можуть проживати деякий час. Зараз ми замовили багато ще таких модульних містечок саме для тих, хто приїжджає з інших регіонів допомагати", – розповів Тимошенко.

Також задля швидкого відновлення деокупованих міст влада закріпила за кожним регіоном область-партнер, яка допомагає у відбудові технікою, робітниками та іншими ресурсами.

Як раніше зазначав міністр інфраструктури Олександр Кубраков, сума завданих збитків країною-терористом росією внаслідок руйнування інфраструктурних об'єктів сягає приблизно 100 млрд доларів.